Publicat el Feu un comentari

Ciberseguretat en joc: aprenent amb INCIBE a Senior Lab

Aquesta setmana, a Senior Lab hem viscut una jornada d’aprenentatge sobre ciberseguretat realment enriquidora. Gràcies als tècnics de l’Institut Nacional de Ciberseguretat (INCIBE), hem participat en una sessió interactiva que ha combinat formació i gamificació a través de Kahoot. Aquesta dinàmica no només ha posat a prova els nostres coneixements sobre seguretat a internet, sinó que també ens ha fet reflexionar sobre les nostres pròpies pràctiques digitals.

A mesura que avançàvem en el joc, el formador ens plantejava preguntes clau i ens guiava en l’anàlisi de cada situació. Hem reflexionat sobre com ens protegim a la xarxa i sobre les estratègies que utilitzen els ciberdelinqüents per enganyar-nos. La sessió s’ha allargat més del que estava previst a causa del gran interès i les nombroses preguntes que han sorgit entre els participants, cosa que demostra la rellevància d’aquests temes en el nostre dia a dia digital.

Aprenentatges clau de la jornada:

✅ No existeix una seguretat del 100 % a internet.
✅ Per millorar la nostra privacitat en navegar, és recomanable utilitzar el mode d’incògnit.
✅ La privacitat està relacionada amb la informació personal que compartim en línia.
✅ És fonamental desconfiar de trucades de números desconeguts i d’enllaços sospitosos.
✅ L’egosurfing (cercar informació sobre nosaltres mateixos a internet) és una pràctica recomanable; es suggereix fer-ho amb el nostre nom i DNI.
✅ Hem après a diferenciar entre phishing (enganys per correu electrònic o missatges per robar dades), vishing (estafes telefòniques) i smishing (missatges fraudulents via SMS o aplicacions de missatgeria).
✅ En cas de patir un atac a la nostra privacitat o ser víctimes d’una estafa, comptem amb el 017, el número gratuït d’INCIBE per rebre assessorament en ciberseguretat.

Com a part de l’activitat, el formador ens ha proposat un repte: escriure en un paper els nostres dubtes sobre ciberseguretat i trucar al 017 esmentant la nostra participació en aquesta experiència per rebre respostes personalitzades. Una excel·lent manera de reforçar el que hem après i continuar aprofundint en aquests temes.

A més, INCIBE s’ha ofert a impartir noves formacions si ho necessitem, cosa que sens dubte suposa una gran oportunitat per continuar avançant en la protecció de la nostra identitat digital.

Des de Senior Lab, agraïm a INCIBE per aquesta sessió tan dinàmica i instructiva. Continuem compromesos amb la seguretat digital i amb dotar-nos d’eines per navegar per internet de manera més segura. Ens veiem en la propera sessió!

Publicat el Feu un comentari

Senior Lab visita el Museu de les aigües de Cornellà

El passat 27 de febrer, les comunitats sèniors del Citilab van fer una visita personalitzada al Museu de les aigües, durant dues hores i acompanyats pel expert en turisme industrial i tècnic del museu, David Rovira Pujol, els sèniors van recórrer la història de les instal·lacions i els processos relacionats amb l’aigua, també van apreciar les diferents joies arquitectòniques que hi ha als jardins del recinte. D’aquesta interessant visita hem creat diferents activitats d’aprenentatge en què els sèniors han utilitzat les noves tecnologies, s’han pres imatges i s’han digitalitzat, hem creat contingut a través de Canva, hem creat flipbooks fent servir la plataforma Heyzine i finalment hem incorporat prompts de Chat GPT i Copilot, per donar forma a les nostres narracions.

El nostre company Jordi Pujante, va fer de reporter i ens ha brindat informació sobre la visita al museu, però ha anat un pas més enllà i ha utilitzat la intel·ligència artificial (Copilot) per crear una nova narració.

És així com aprenem al Senior lab, a través de les experiències que anem vivint.

Publicat el Feu un comentari

Aprenem creant jocs de taula i explorant Canva al Senior Lab.

Aquestes setmanes, al Senior Lab, ens hem posat mans a l’obra amb una activitat molt especial: crear jocs de taula. Sabem com d’important és el joc en l’aprenentatge, així que vam llançar la proposta de crear aquest jocs de taula amb plantilles de Canva, per continuar practicant aquesta tecnologìa però aplicant-ho a alguna cosa pràctica i creativa com la creació de jocs. Aquest tipus d’aprenentatge es basa en la gamificació.

Al principi, hi havia una mica de confusió sobre què s’esperava, però a poc a poc, en entendre la dinàmica, els seniors es van organitzar en grups i es van llançar a l’aventura de crear!

Primer vam definir les bases per dissenyar un bon joc:

  • De quin tema tractarà?

  • Quantes persones podran jugar?

  • Què faran durant la partida?

  • Què aprendran mentre juguen?

  • Com es guanya o es perd?

Mamen, Pilar, Rosa, han creat un joc sobre els monuments històrics de Cornellà, Montse, Maria i Luis, estan treballant en un joc centrat a conèixer les persones,
Jaime, Simona i Concepción estan treballant en una proposta enfocada a la cerca de Google i com buscar informació a internet de forma segura.
Carlos i Eus es van inspirar en els jocs d’atzar, creant dues propostes noves del tradicional joc de l’escala, Genoveva i Josep treballaran a la memòria històrica de Cornellà.

Nino per la seva banda està treballant en un projecte de formació en tecnologies avançades, per així trencar la bretxa i la pobresa digital.

A més, vam comprar materials físics com fitxes, cartolines i daus perquè els seniors poguessin portar les seves idees al següent nivell. L’activitat està sent molt entretinguda, i mentre dissenyem jocs anem aprenent més funcionalitats del Canva.

Jaime, per exemple, s’ha convertit en tot un expert: va aprendre a crear avatars amb intel·ligència artificial i fins i tot va fer una presentació amb Vidnoz Ai, utilitzant avatars dissenyats per ell mateix. Això va despertar la curiositat de tothom, així que ens vam prendre un moment per practicar junts com crear avatars, descarregar-los i pujar-los a Canva per integrar-los als nostres dissenys.

La classe també va ser una oportunitat per reflexionar sobre les noves amenaces digitals relacionades amb la intel·ligència artificial, com les estafes d’usurpació d’identitat mitjançant la clonació de veu.

En definitiva, han estat unes sessions instructives i divertides, on no només hem après a crear jocs, sinó també a moure’ns amb més seguretat per internet, utilitzant eines com Drive, Canva, el correu electrònic i aplicacions d’IA.

Cada dia aprenem alguna cosa nova, i el millor de tot és que ho fem junts, compartint coneixements i gaudint del procés. Estem desitjant veure com evolucionen aquests jocs en les properes setmanes!

Publicat el Feu un comentari

Compte amb el Phishing: Ho vivim en primera persona al Senior Lab

Avui, al Senior Lab, ens hem endinsat en el món del Phishing. Saps què és? És aquell engany a internet que intenta colar-se a la teva vida fent-se passar per algú de confiança per robar-te informació personal. Per entendre-ho millor, hem decidit recrear un cas real.

La sessió ha començat amb una dinàmica molt especial: cada grup ha representat una situació típica d’estafa a internet. Uns feien de víctimes i d’altres… de ciberdelinqüents. Al final, no només hem rigut amb les actuacions (hi ha hagut moments dignes de teatre!), sinó que també hem obert un debat molt interessant.

Hem parlat dels diferents tipus d’estafes que estan passant actualment a la xarxa i, sobretot, de com podem protegir-nos. La privacitat de les nostres dades, les claus per navegar amb seguretat i aquelles petites rutines digitals que poden evitar grans ensurts. Al final de la sessió, he compartit amb elles un glossari de ciberseguretat de l’INCIBE perquè tinguin tota aquesta informació a mà.

Ha estat una sessió divertida, però també molt reveladora. Ens enduem moltes idees clares per estar més protegits en el món digital. Perquè, com sempre diem, més val prevenir que curar.

Publicat el Feu un comentari

Descobrint la Biblioteca Campoamor: Un Espai per a l’Aprenentatge i la Participació Sènior.

Dijous passat 30 de gener, un dels grups de SeniorLab va tenir l’oportunitat de visitar la biblioteca Clara Campoamor, acompanyats per la seva directora, Monserrat Alonso. La sessió va estar dedicada a conèixer els diversos serveis que ofereix la biblioteca i explorar les possibilitats de col·laboració en activitats culturals i educatives.

Durant la visita, es va generar un debat enriquidor sobre temes d’interès diversos:

  1. L’impacte de les noves tecnologies en els hàbits de lectura i el seu efecte en l’atenció, especialment en les noves generacions.

  2. La necessitat de crear una hemeroteca sonora com a alternativa d’accés a continguts.

  3. La gestió de donacions de llibres: moltes biblioteques només accepten llibres recents, però es van esmentar alternatives com a biblioteques a presons o iniciatives comunitàries.

  4. La digitalització per a la conservació de materials, amb la necessitat de fer còpies de seguretat per evitar-ne la pèrdua.

  5. L’obsolescència tecnològica i la necessitat de nous dispositius per accedir a certs materials.

  6. La protecció de dades personals i els drets dautor sobre documents, pel·lícules i música.

Els sèniors van manifestar el seu interès en activitats relacionades amb el coneixement de fake news i internet aixi com els relacionat amb la descàrrega de documents digitals.

De cara a futures sessions al SeniorLab, Monserrat Alonso va avançar que es tractaran temes com:

  • Descàrrega de documents digitals.

  • Ús d’E-biblio per accedir a audiollibres, pel·lícules, revistes i premsa.

  • Funcionament de la biblioteca virtual.

Finalment, es va fer una invitació als sèniors perquè participin activament a les activitats de la biblioteca i les difonguin entre la seva comunitat.

Aquesta visita no només va reforçar la importància de la biblioteca com a centre de coneixement, sinó que també va consolidar l’enllaç entre la comunitat sènior i l’espai bibliotecari com a entorn d’aprenentatge continu.

Estem preparant una visita semblant per al segon grup de seniors que conforman la nostra comunitat.

Publicat el Feu un comentari

Els sèniors mapegen els reptes i els actors de la quàdruple hèlix al territori

Al Senior Lab seguim aprenent de forma col·laborativa, durant aquestes setmanes i seguint amb el procés de Desing Thinking que estem duent a terme, hem començat a treballar en propostes reals per donar solució a reptes del nostre territori. Les diferents sessions de pluja d’idees han estat enfocades a trobar reptes o temes d’interès que puguin convertir-se en projectes en els quals puguem utilitzar les noves tecnologies, estem treballant les presentacions a la plataforma Canva i acompanyem aquest procés amb un canvi en paper al que anem apuntant tots els aspectes rellevants de les nostres propostes.

L’aprenentatge que anem fent ens permet utilitzar diverses eines tecnològiques, com les d’intel·ligència artificial, les d’edició d’imatges i vídeos, així com programes de mapeig com My Maps de Google. Aquesta última ens ha permès començar a treballar en la creació de mapes personalitzats en què estem mapejant els diferents actors de la nostra quàdruple hèlix així com els diferents problemes que estem abordant.
Hem debatut entre tots la importància de mapejar els recursos i la informació quan es treballa a comunitats, aquesta eina ens permet donar visibilitat a persones, institucions i narratives que passen desapercebudes. Com a part del debat, els sèniors han debatut sobre l’ús que es fa de la informació compartida a les plataformes tecnològiques, donant un toc d’atenció sobre un assumpte d’especial rellevància, la nostra privadesa.

 

Publicat el Feu un comentari

Sessions enriquidores de reflexions, debats i projectes col·laboratius

Durant aquestes dues setmanes hem estat imbuïts en reflexions, debats i tecnologia, els sèniors han compartit sessions de Design Thinkin on hem utilitzat les pluges d’idees per mapejar els reptes que observem a la nostra comunitat i generar possibles solucions. Hem treballat diferents temàtiques com ara l’enfocament de col·laboració Quàdruple Hèlix i els Objectius de Desenvolupament Sostenible, també hem reflexionat sobre el treball en equip i els rols i responsabilitats que assumim quan treballem de forma col·laborativa. Hem continuat treballant amb plataformes tecnològiques amb Canva, Suno ai i Chat GPT.

Publicat el Feu un comentari

Seniors creant històries amb Intel·ligència Artificial!

Qui va dir que la tecnologia només era cosa de joves? A la nostra darrera sessió, els nostres sèniors es van submergir en un apassionant món de creativitat i innovació.

Com? A través d’un joc que els va convidar a explorar les seves històries de vida pròpies i les dels qui els envolten. Amb emojis com a punt de partida , els nostres participants van crear relats plens d’emocions, superació i resiliència. Històries que ens feren reflexionar sobre la força de l’esperit humà!

I aquí és on entra la Intel·ligència Artificial. Amb l’ajuda de Chat GPT, transformem aquestes històries en veritables obres literàries. Els nostres sèniors van descobrir com aquesta eina pot ser una aliada per donar forma a les seves idees i crear narracions més elaborades.

Però no ens hi quedem. Laia Sánchez, la nostra experta en IA, ens va revelar els secrets de les intel·ligències artificials, els chatbots i les teories narratives. Fins i tot explorem eines com Gemini AI i Chat GPT Canva!

Què vam aprendre? Que la tecnologia pot ser una eina poderosa per connectar amb les nostres emocions, estimular la nostra creativitat i, sobretot, per aprendre i créixer a qualsevol edat.

 

Publicat el Feu un comentari

Testeig de l’aplicació Sound Colect, fent ciència ciutadana 2024

Avui, el SeniorLab ha participat en una interessant activitat, organitzada per l’Ajuntament de Cornellà i l’empresa Science For Change, en la qual hem pogut provar una aplicació mòbil amb la finalitat de mapejar les zones sonores de Cornellà. 

La trobada va començar amb la presentació de l’especialista Johana Burbano, qui ens va fer una exhaustiva explicació del projecte de Ciència Ciutadana i de l’aplicació Sound Collect, iniciativa resultat d’un procés de compra pública innovadora de la Generalitat amb una Startup.

Durant la presentació, vam descobrir conceptes relacionats amb l’acústica, vam debatre sobre les diferències entre soroll i so, i vam comprendre la importància de validar les aplicacions informàtiques des i per a la ciutadania.

A través de les preguntes obertes vam arribar a importants debats sobre la necessitat de conservar espais sonors a la ciutat, on cada lloc estigués associat amb el so que li correspon, que aquest so, també considerat patrimoni, ens pogués oferir espais de tranquil·litat i benestar. A diferència del soroll, el so és alguna cosa que assumim de forma voluntària, i la idea no és tenir espais silenciosos, sinó espais amb els sons que li són propis.

El personal tècnic de Science For Change ens va explicar com instal·lar l’aplicació als nostres dispositius i com configurar-la abans de començar el passeig sonor que faríem per zones properes al Citilab (Plaça Sol Solet, Parc del Canal de la Infanta, Parc de Can Corts, Parc dels Aigües). Entre tots vam realitzar la calibració dels paràmetres de l’aplicació per partir tots dels mateixos valors tècnics.

Publicat el Feu un comentari

Intel·ligència Artificial al SeniorLab al 2024

Ens capacitem per generar continguts amb Intel·ligència Artificial

Durant aquest any, en la comunitat del SeniorLab ens hem capacitat per ser generadors de contingut amb Intel·ligència Artificial. Per iniciar la introducció a la IA des d’un punt de vista teòric, la comunitat s’ha apropat a paraules clau vinculades a aquesta tecnologia (integrant conceptes com, per exemple, algoritme o prompt), ha descobert el funcionament de l’entrenament intel·ligent i ha obert debats sobre l’ús de la IA i l’ètica d’aquesta.

L’experimentació ha estat clau en la metodologia de treball del SeniorLab, que, després d’aproximar-se a la teoria, de seguida ha començat a fer servir eines d’IA concretes amb la finalitat de familiaritzar-se i integrar l’ús conscient d’aquestes en les pràctiques de la comunitat.

S’han utilitzat les aplicacions següents: Xat GPT, Copilot Designer, IA de Canva, Gemini AI entre d’altres.

Amb l’objectiu final que els i les sèniors siguin generadors -conscients i informats- de contingut emprant la IA, la comunitat ha creat materials didàctics utilitzant diferents tipus d’entrades o prompts, per generar contingut lliure de drets d’autor.