Publicat el Feu un comentari

Ciberseguretat en joc: aprenent amb INCIBE a Senior Lab

Aquesta setmana, a Senior Lab hem viscut una jornada d’aprenentatge sobre ciberseguretat realment enriquidora. Gràcies als tècnics de l’Institut Nacional de Ciberseguretat (INCIBE), hem participat en una sessió interactiva que ha combinat formació i gamificació a través de Kahoot. Aquesta dinàmica no només ha posat a prova els nostres coneixements sobre seguretat a internet, sinó que també ens ha fet reflexionar sobre les nostres pròpies pràctiques digitals.

A mesura que avançàvem en el joc, el formador ens plantejava preguntes clau i ens guiava en l’anàlisi de cada situació. Hem reflexionat sobre com ens protegim a la xarxa i sobre les estratègies que utilitzen els ciberdelinqüents per enganyar-nos. La sessió s’ha allargat més del que estava previst a causa del gran interès i les nombroses preguntes que han sorgit entre els participants, cosa que demostra la rellevància d’aquests temes en el nostre dia a dia digital.

Aprenentatges clau de la jornada:

✅ No existeix una seguretat del 100 % a internet.
✅ Per millorar la nostra privacitat en navegar, és recomanable utilitzar el mode d’incògnit.
✅ La privacitat està relacionada amb la informació personal que compartim en línia.
✅ És fonamental desconfiar de trucades de números desconeguts i d’enllaços sospitosos.
✅ L’egosurfing (cercar informació sobre nosaltres mateixos a internet) és una pràctica recomanable; es suggereix fer-ho amb el nostre nom i DNI.
✅ Hem après a diferenciar entre phishing (enganys per correu electrònic o missatges per robar dades), vishing (estafes telefòniques) i smishing (missatges fraudulents via SMS o aplicacions de missatgeria).
✅ En cas de patir un atac a la nostra privacitat o ser víctimes d’una estafa, comptem amb el 017, el número gratuït d’INCIBE per rebre assessorament en ciberseguretat.

Com a part de l’activitat, el formador ens ha proposat un repte: escriure en un paper els nostres dubtes sobre ciberseguretat i trucar al 017 esmentant la nostra participació en aquesta experiència per rebre respostes personalitzades. Una excel·lent manera de reforçar el que hem après i continuar aprofundint en aquests temes.

A més, INCIBE s’ha ofert a impartir noves formacions si ho necessitem, cosa que sens dubte suposa una gran oportunitat per continuar avançant en la protecció de la nostra identitat digital.

Des de Senior Lab, agraïm a INCIBE per aquesta sessió tan dinàmica i instructiva. Continuem compromesos amb la seguretat digital i amb dotar-nos d’eines per navegar per internet de manera més segura. Ens veiem en la propera sessió!

Publicat el Feu un comentari

Senior Lab visita el Museu de les aigües de Cornellà

El passat 27 de febrer, les comunitats sèniors del Citilab van fer una visita personalitzada al Museu de les aigües, durant dues hores i acompanyats pel expert en turisme industrial i tècnic del museu, David Rovira Pujol, els sèniors van recórrer la història de les instal·lacions i els processos relacionats amb l’aigua, també van apreciar les diferents joies arquitectòniques que hi ha als jardins del recinte. D’aquesta interessant visita hem creat diferents activitats d’aprenentatge en què els sèniors han utilitzat les noves tecnologies, s’han pres imatges i s’han digitalitzat, hem creat contingut a través de Canva, hem creat flipbooks fent servir la plataforma Heyzine i finalment hem incorporat prompts de Chat GPT i Copilot, per donar forma a les nostres narracions.

El nostre company Jordi Pujante, va fer de reporter i ens ha brindat informació sobre la visita al museu, però ha anat un pas més enllà i ha utilitzat la intel·ligència artificial (Copilot) per crear una nova narració.

És així com aprenem al Senior lab, a través de les experiències que anem vivint.

    Publicat el Feu un comentari

    La Caixa de les Estafes: Aprenent sobre Ciberseguretat a Senior Lab

    A la comunitat de Senior Lab, continuem treballant de forma transversal els temes de ciberseguretat mitjançant la nostra dinàmica, “La Caixa de les Estafes”. Cada setmana, un grup es responsabilitza d’investigar i explicar a la resta de companys i companyes en què consisteix un tipus de delicte o estafa, quins són els senyals d’alarma i com podem protegir-nos.

    Com a part de la formació en ciberseguretat i estafes a internet, aquesta setmana hem parlat de la “sextorsió”, una estafa-delicte que consisteix a extorsionar, fer xantatge o acovardir una persona utilitzant fotos, vídeos personals i privats.

    Els grups encarregats d’aquesta sessió  comparteixen informació molt valuosa per identificar les tècniques usades pels estafadors, així com recomanacions per evitar caure en aquestes trampes.

    Gràcies a aquestes sessions, la comunitat de Senior Lab continua enfortint els seus coneixements per navegar per internet de forma més segura i conscient.

    Continuarem explorant nous tipus d’estafes cada setmana, perquè la millor defensa davant les amenaces digitals és estar ben informats!

    Publicat el Feu un comentari

    Jornada de la Gent Gran a Cornellà

    ✨Ens sentim orgullosos d’aprendre a través de la nostra comunitat sènior, en el marc de les Jornades per la Gent Gran de Cornellà, celebrada el passat 1 d’octubre, presentem els nostres projectes i experiències a la gent gran de Cornellà, i amb això les animem a continuar aprenent i sobretot a utilitzar les noves tecnologies per assolir una autonomia digital. ✨

    Al Senior Lab utilitzem la metodologia d’aprenentatge per projectes, que ens permet aprendre a través d’aquells temes o situacions que ens interessen, aquesta forma d’aprenentatge és activa i significativa, cosa que ens brinda la possibilitat de combinar l’experiència de vida de les persones. més grans amb les eines tecnològiques actuals.
    Durant aquest any hem continuat explorant les històries de vida, ens hem enfocat a la sostenibilitat ambiental ia la gestió de les nostres dades a Internet. Com a complement tecnològic utilitzem eines de disseny i intel·ligència artificial com Canva, Xat GPT, Copilot Designer entre d’altres.

    Des de Seniorlab, seguim impulsant l’aprenentatge actiu i fomentant la participació de la gent gran en iniciatives que generen un impacte real a la comunitat. El futur és col·laboratiu i no té edat!

    Agraïm el suport brindat per Maria José Vico responsable del projecte ” Reforzando Vínculos” de la Cruz Roja https://lnkd.in/drT7ihuJ ,així com de les institucions públiques de Cornellà.

     

    Publicat el Feu un comentari

    Empatia i Col·laboració: Els Sèniors com a Agents de Canvi a la societat

    Avui vam tenir una sessió especialment enriquidora centrada en el debat sobre els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i el seu impacte a la vida de la gent gran. La trobada va començar amb la dinàmica “Històries d’Empatia”, el propòsit de la qual va ser generar una entesa profunda del mètode Design Thinking, aplicat a problemàtiques socials. L’empatia va ser l’eix principal: entendre millor els reptes a què s’enfronten als altres, i des d’aquí, crear solucions col·laboratives. La sessió va començar amb una breu explicació del “Pensament de Disseny”, destacant la seva utilitat no només en l’àmbit empresarial, sinó també en projectes comunitaris i col·laboratius. Els participants, majoritàriament, van formar grups de quatre persones i van compartir experiències personals en què van haver de posar-se al lloc d’algú més. A continuació, cada grup va rebre targetes amb diferents ODS enfocats a la gent gran, i se’ls va demanar que identifiquessin un problema relacionat amb el seu objectiu i proposessin solucions. Al llarg de l’activitat, van sorgir debats apassionats i fructífers sobre temes clau. Un dels problemes destacats va ser la desigualtat a les pensions i la manca d’informació accessible. La solució proposada va ser clara: la mobilització ciutadana per exigir canvis legals i justícia a les pensions.

    En un ambient de reflexió i compromís, els sèniors no només van expressar les preocupacions i les vivències, sinó que també van demostrar una voluntat clara d’actuar per transformar les seves realitats. El més destacable va ser l’energia col·lectiva que va sorgir en compartir idees i solucions pràctiques, deixant clar que el canvi social comença des del diàleg i la participació activa de tots els sectors, incloent-hi les persones grans, que sovint són apartades d’aquests debats.

    Un aspecte crucial de la dinàmica va ser la generació d’aliances, no només entre els participants, sinó també amb altres actors clau de la societat. L’enfocament en els Objectius de Desenvolupament Sostenible va permetre marcar aquests problemes dins d’un context global, cosa que va reforçar la importància que les solucions plantejades no es quedin a nivell local, sinó que puguin escalar-se i adaptar-se a la reaitat.

    A més, la proposta de fomentar la convivència intergeneracional com a part dels ODS va ser una de les idees més potents de la sessió. La connexió entre joves i gent gran no només es veu com una oportunitat per tancar la bretxa generacional, sinó com una manera d’enriquir mútuament les experiències de vida. La saviesa, l’experiència i la resiliència de la gent gran, unides a la innovació i el dinamisme de les generacions joves, ofereixen un enorme potencial per abordar els reptes socials de manera més integral i col·laborativa.

    En resum, la sessió d’avui no només va permetre una anàlisi profunda dels problemes que afecten les persones grans en relació amb els ODS, sinó que també va ser un espai on es van establir les bases per a l’acció. L’empatia, el diàleg i el treball col·laboratiu van sorgir com a eines poderoses per enfrontar les desigualtats, la pobresa i les injustícies que afecten la gent gran, i per crear un futur més inclusiu i solidari.

    Aquesta trobada va deixar un missatge clar: les persones grans no només són destinatàries de polítiques i solucions, sinó que han de ser agents actius en la creació d’un món millor. Les seves veus, les seves històries i la seva experiència són vitals per construir una societat que no deixi ningú enrere.

     

     

    Publicat el Feu un comentari

    Seniors creant històries amb Intel·ligència Artificial!

    Qui va dir que la tecnologia només era cosa de joves? A la nostra darrera sessió, els nostres sèniors es van submergir en un apassionant món de creativitat i innovació.

    Com? A través d’un joc que els va convidar a explorar les seves històries de vida pròpies i les dels qui els envolten. Amb emojis com a punt de partida , els nostres participants van crear relats plens d’emocions, superació i resiliència. Històries que ens feren reflexionar sobre la força de l’esperit humà!

    I aquí és on entra la Intel·ligència Artificial. Amb l’ajuda de Chat GPT, transformem aquestes històries en veritables obres literàries. Els nostres sèniors van descobrir com aquesta eina pot ser una aliada per donar forma a les seves idees i crear narracions més elaborades.

    Però no ens hi quedem. Laia Sánchez, la nostra experta en IA, ens va revelar els secrets de les intel·ligències artificials, els chatbots i les teories narratives. Fins i tot explorem eines com Gemini AI i Chat GPT Canva!

    Què vam aprendre? Que la tecnologia pot ser una eina poderosa per connectar amb les nostres emocions, estimular la nostra creativitat i, sobretot, per aprendre i créixer a qualsevol edat.

     

    Publicat el Feu un comentari

    Comencem un nou cicle a Senior Lab amb energia i nous integrants!

    Aquest mes de setembre hem iniciat un nou cicle de sessions a Senior Lab.

    Per començar en gran, hem organitzat l’activitat “Construint comunitat”, basada en la dinàmica “Cabdell de llana” i l’hem dinamitzat a les dues comunitats sèniors del Citilab.

    Aquesta activitat, senzilla, però profundament significativa, ens va permetre no sols presentar-nos com a grup, sinó també donar a conèixer l’essència de la nostra comunitat de pràctica i aprenentatge.

    La dinàmica va ser molt emotiva: un cabdell de llana va passar de mà en mà entre els participants, creant una xarxa visible que simbolitzava la connexió i el suport mutu entre tots els membres. Mentre compartíem una part del cabdell, els membres més antics del Senior Lab van explicar als nous integrants què els ha aportat formar part d’aquesta comunitat. Alguns van parlar de com han adquirit noves habilitats tecnològiques que abans els semblaven inassolibles, altres van compartir com han trobat a Senior Lab un espai de suport, amistat i creixement personal.

    Per la seva banda, els nous membres també van tenir l’oportunitat d’expressar les seves motivacions per unir-se al grup i les expectatives del que esperen aportar en aquest viatge d’aprenentatge compartit. Des dels qui busquen aprendre a fer servir eines digitals per mantenir-se connectats amb els seus éssers estimats, fins a aquells que volen explorar noves tecnologies i contribuir amb la seva pròpia experiència de vida, tots van coincidir que el Senior Lab és un espai d’aprenentatge per a tota la vida.

    Una xarxa d’aprenentatge, col·laboració i amistat

    El més enriquidor d’aquesta activitat va ser observar com, a través d’un simple cabdell de llana, es va construir una autèntica xarxa d’aprenentatge col·laboratiu i de comunitat. A Senior Lab, creiem fermament que l’aprenentatge és més valuós quan es comparteix, i aquesta dinàmica va ser un reflex clar d’aquesta filosofia.

    Amb aquest esperit de col·laboració, donem principi a un nou cicle ple d’activitats, tallers i projectes que ens permetran continuar creixent junts.

    Publicat el 5 comentaris

    BARRI PERDUT DE BARCELONA

    Tot va començar amb la visita a la Casa dels Entremesos, per casualitat vaig arribar aquest indret sense sabé que feien en aquest lloc.
    Sorpresa agradable ja que a la porta, la persona que feia les tasques de vigilant ens va explicar que feien i quina trajectòria tenia l’establiment, ens va convidar a pujar a la primera planta per veure una exposició anomenada “Barri Perdut”, de la qual ja ens avia fet una petita introducció.
    Vaig quedar per un costat encantada i per altre molt trista, en assabentar-me d’una part tan important de la historia de Barcelona, desconeguda per mi fins aquell moment.
    Un barri perdut, amb tot el que comporta: carrers desapareguts, gent desnonada, cultura desapareguda, festes del barri perdudes, nens que van perdre els seus amics i companys de jocs, el seu entorn, comerços que van a ver de traslladar-se altres carrers on van haver de començar de nou les seves activitats comercials.
    Una presa de decisions, amb unes conseqüències brutals de les quals ningú es va fer responsable, ja que l’objectiu era obrir una via directa al mar, la Via Laietana (abans anomenada Gran Via A), la modernitat de la ciutat avançava i calien sacrificis.
    Tal i com anava descobrint aquest barri de carrerons estrets, veia en algunes de les imatges nens de mirada sorpresa, davant de les càmeres dels fotògrafs que anaven prenen testimoni gràfic, de tots aquells carrers que en breu desapareixerien, i em pregunto què deurien pensar.
    Anys després va arribar la guerra, i els bombardejos de les tropes italianes des de el mar van impactar amb edificis que encara envoltaven la Plaça Nova, i altres entorns propers, van aprofitar la avinentesa i rescatar el Pla de la Reforma inicial per destruir i fer desaparèixer els carrerons i habitatges que encara envoltaven la Plaça Nova.
    La Casa dels Entremesos que te un llarg recorregut (va ser fundada el 1439) va voler ser garant i preservar la cultura en tots els seus besants: Festes de Sant Roc, Bestiari, Gegants i Caps Grossos…
    Article: Dolors Solano

    http://lacasadelsentremesos.cat/