Categoria: Innovació
Senior Lab visita el Museu de les aigües de Cornellà
El passat 27 de febrer, les comunitats sèniors del Citilab van fer una visita personalitzada al Museu de les aigües, durant dues hores i acompanyats pel expert en turisme industrial i tècnic del museu, David Rovira Pujol, els sèniors van recórrer la història de les instal·lacions i els processos relacionats amb l’aigua, també van apreciar les diferents joies arquitectòniques que hi ha als jardins del recinte. D’aquesta interessant visita hem creat diferents activitats d’aprenentatge en què els sèniors han utilitzat les noves tecnologies, s’han pres imatges i s’han digitalitzat, hem creat contingut a través de Canva, hem creat flipbooks fent servir la plataforma Heyzine i finalment hem incorporat prompts de Chat GPT i Copilot, per donar forma a les nostres narracions.
El nostre company Jordi Pujante, va fer de reporter i ens ha brindat informació sobre la visita al museu, però ha anat un pas més enllà i ha utilitzat la intel·ligència artificial (Copilot) per crear una nova narració.
És així com aprenem al Senior lab, a través de les experiències que anem vivint.
Aprenem creant jocs de taula i explorant Canva al Senior Lab.
Aquestes setmanes, al Senior Lab, ens hem posat mans a l’obra amb una activitat molt especial: crear jocs de taula. Sabem com d’important és el joc en l’aprenentatge, així que vam llançar la proposta de crear aquest jocs de taula amb plantilles de Canva, per continuar practicant aquesta tecnologìa però aplicant-ho a alguna cosa pràctica i creativa com la creació de jocs. Aquest tipus d’aprenentatge es basa en la gamificació.
Al principi, hi havia una mica de confusió sobre què s’esperava, però a poc a poc, en entendre la dinàmica, els seniors es van organitzar en grups i es van llançar a l’aventura de crear!
Primer vam definir les bases per dissenyar un bon joc:
-
De quin tema tractarà?
-
Quantes persones podran jugar?
-
Què faran durant la partida?
-
Què aprendran mentre juguen?
-
Com es guanya o es perd?
Mamen, Pilar, Rosa, han creat un joc sobre els monuments històrics de Cornellà, Montse, Maria i Luis, estan treballant en un joc centrat a conèixer les persones,
Jaime, Simona i Concepción estan treballant en una proposta enfocada a la cerca de Google i com buscar informació a internet de forma segura.
Carlos i Eus es van inspirar en els jocs d’atzar, creant dues propostes noves del tradicional joc de l’escala, Genoveva i Josep treballaran a la memòria històrica de Cornellà.
Nino per la seva banda està treballant en un projecte de formació en tecnologies avançades, per així trencar la bretxa i la pobresa digital.
A més, vam comprar materials físics com fitxes, cartolines i daus perquè els seniors poguessin portar les seves idees al següent nivell. L’activitat està sent molt entretinguda, i mentre dissenyem jocs anem aprenent més funcionalitats del Canva.
Jaime, per exemple, s’ha convertit en tot un expert: va aprendre a crear avatars amb intel·ligència artificial i fins i tot va fer una presentació amb Vidnoz Ai, utilitzant avatars dissenyats per ell mateix. Això va despertar la curiositat de tothom, així que ens vam prendre un moment per practicar junts com crear avatars, descarregar-los i pujar-los a Canva per integrar-los als nostres dissenys.
La classe també va ser una oportunitat per reflexionar sobre les noves amenaces digitals relacionades amb la intel·ligència artificial, com les estafes d’usurpació d’identitat mitjançant la clonació de veu.
En definitiva, han estat unes sessions instructives i divertides, on no només hem après a crear jocs, sinó també a moure’ns amb més seguretat per internet, utilitzant eines com Drive, Canva, el correu electrònic i aplicacions d’IA.
Cada dia aprenem alguna cosa nova, i el millor de tot és que ho fem junts, compartint coneixements i gaudint del procés. Estem desitjant veure com evolucionen aquests jocs en les properes setmanes!
Hem reprès les trobades amb entusiasme i noves idees.
Enrere han quedat els dies de festejos i celebracions i reprenem les trobades amb moltíssima energia i il·lusió. . Però com sempre ens agrada avançar una mica més, comencem les sessions amb un nou tipus de dinàmica, ” La pluja d’idees inversa”, es tracta d’escollir un tema i oferir les idees més negatives que tinguem sobre això, per exemple, aquesta setmana es van incorporar nous membres al SeniorLab, ja que demanem als seus companys que pensessin en totes les coses que podríem fer perquè els nostres companys i companyes se sentin molt malament al grup, imaginin les idees que van sortir, des de fer-los molestar directament, fins a deixar-los de parlar. va ser, com podem fer que la tecnologia sigui molt difícil d’aprendre pels sèniors, ja que entre les idees que van sortir estaven, fer formacions complexes, anar massa ràpid a les explicacions, etc. un debat i un procés de reformulació positiva d’aquestes idees, aconseguint propostes positives i concretes per millorar en aquest cas la integració de nous sèniors i la millora de l’aprenentatge de tecnologies en persones sèniors.
L’ús de dinàmiques participatives sempre ens ajuda a crear propostes de millora contínua que ens enriqueixen a tots com a comunitat.
Entrevista de Manel Domínguez amb integrants del Senior Lab a Radio 4
En aquesta interessant entrevista es debaten sobre molts temes, tots relacionats amb les noves tecnologies i la gent gran. Dos integrants del Sènior Lab van acceptar la invitació de Manel Domínguez, autor del llibre inspirat en la nostra comunitat d’aprenentatge ” Sènior, la vida que no cessa” per explicar les seves experiències en l’ús de tecnologies com la intel·ligència artificial i altres eines de creació d’audiovisuals , també van esmentar l’estada que van fer a Manchester i Hèlsinki, on van visitar altres projectes i laboratoris ciutadans.
Explorant el Model d’Innovació de la Quàdruple Hèlix per Transformar Cornellà
Connectant amb altres comunitats
La nostra comunitat va participar a la Setmana de la Creativitat i la Innovació, connectant amb les comunitats del laboratori ciutadà de Nou lleó
(Mèxic).
En el marco de la Semana de la #Creatividad y la #Innovación, @labnuevoleon (México) y Citilab (#Cornellà, Barcelona) han conectado sus comunidades e intercambiado experiencias siguiendo el método , ⬇️ pic.twitter.com/9FglxAT35h
— citilab (@citilab) April 26, 2024
Es pot reparar un cor trencat?
Avui hem rebut als investigadors de l‘IBEC (Institut de Bioenginyeria de Catalunya) al SeniorLab, on han oferit un taller i debat sobre els avanços en la regeneració d’òrgans i teixits. La sessió va començar a les 11:30 hores amb la investigadora Gema Quiñonero López, qui va explicar temes com els fonaments de la bioenginyeria, les característiques de les cèl·lules mare, les tècniques de cultiu i les fonts d’extracció de les cèl·lules mare. També es va discutir l’ús d’animals en investigació i les seves implicacions ètiques, destacant la necessitat de reduir el maltractament animal i la personalització dels fàrmacs per evitar efectes secundaris.
Després de la xerrada, Ana Caruezo Carnero va dinamitzar un debat amb preguntes polèmiques com la utilització de cèl·lules embrionàries per curar ferides o el trasplantament de cor sintètic crescut dins de porcs. Els seniors van expressar preocupacions sobre els efectes dels òrgans sintètics, l’ús de la biotecnologia en la cosmètica, les consideracions ètiques respecte als animals i l’accés a la tecnologia segons la necessitat real en lloc del poder econòmic. També es va discutir la desigualtat en la disponibilitat de trasplantaments i la valoració dels professionals científics, que sovint emigren a altres països per millors condicions laborals.
En el debat, es van plantejar diverses preguntes clau sobre la regeneració d’òrgans sintètics i la seva implicació ètica, com ara:
- Com podem preveure els efectes d’aquests òrgans sintètics en el cos del pacient, tenint en compte la complexitat del sistema?
- Com assegurar-nos que la indústria farmacèutica no utilitzarà aquest material per a cosmètica o altres fins que no siguin tractaments mèdics?
- És igual utilitzar porcs que micos en la investigació amb animals?
- Les consideracions ètiques, a vegades, es deixen de banda quan es tracta de vida o mort.
- Cal eliminar les restriccions d’accés a la tecnologia segons el poder econòmic i centrar-se en la necessitat real de les persones.
- És més prioritari salvar els joves que les persones grans, les quals sovint són desestimades per la manca de possibilitats de trasplantaments o proves mèdiques importants com les mamografies.
- Ha de tenir en compte la condició física en comptes de l’edat a l’hora d’accedir a trasplantaments, tenint en compte que hi ha persones grans que han mantingut una bona salut al llarg de la seva vida i joves que tenen hàbits nocius.
Testeig de l’aplicació Sound Colect, fent ciència ciutadana 2024
Avui, el SeniorLab ha participat en una interessant activitat, organitzada per l’Ajuntament de Cornellà i l’empresa Science For Change, en la qual hem pogut provar una aplicació mòbil amb la finalitat de mapejar les zones sonores de Cornellà.
La trobada va començar amb la presentació de l’especialista Johana Burbano, qui ens va fer una exhaustiva explicació del projecte de Ciència Ciutadana i de l’aplicació Sound Collect, iniciativa resultat d’un procés de compra pública innovadora de la Generalitat amb una Startup.
Durant la presentació, vam descobrir conceptes relacionats amb l’acústica, vam debatre sobre les diferències entre soroll i so, i vam comprendre la importància de validar les aplicacions informàtiques des i per a la ciutadania.
A través de les preguntes obertes vam arribar a importants debats sobre la necessitat de conservar espais sonors a la ciutat, on cada lloc estigués associat amb el so que li correspon, que aquest so, també considerat patrimoni, ens pogués oferir espais de tranquil·litat i benestar. A diferència del soroll, el so és alguna cosa que assumim de forma voluntària, i la idea no és tenir espais silenciosos, sinó espais amb els sons que li són propis.
El personal tècnic de Science For Change ens va explicar com instal·lar l’aplicació als nostres dispositius i com configurar-la abans de començar el passeig sonor que faríem per zones properes al Citilab (Plaça Sol Solet, Parc del Canal de la Infanta, Parc de Can Corts, Parc dels Aigües). Entre tots vam realitzar la calibració dels paràmetres de l’aplicació per partir tots dels mateixos valors tècnics.