Categoria: Cornellà de Llobregat
Senior Lab visita el Museu de les aigües de Cornellà
El passat 27 de febrer, les comunitats sèniors del Citilab van fer una visita personalitzada al Museu de les aigües, durant dues hores i acompanyats pel expert en turisme industrial i tècnic del museu, David Rovira Pujol, els sèniors van recórrer la història de les instal·lacions i els processos relacionats amb l’aigua, també van apreciar les diferents joies arquitectòniques que hi ha als jardins del recinte. D’aquesta interessant visita hem creat diferents activitats d’aprenentatge en què els sèniors han utilitzat les noves tecnologies, s’han pres imatges i s’han digitalitzat, hem creat contingut a través de Canva, hem creat flipbooks fent servir la plataforma Heyzine i finalment hem incorporat prompts de Chat GPT i Copilot, per donar forma a les nostres narracions.
El nostre company Jordi Pujante, va fer de reporter i ens ha brindat informació sobre la visita al museu, però ha anat un pas més enllà i ha utilitzat la intel·ligència artificial (Copilot) per crear una nova narració.
És així com aprenem al Senior lab, a través de les experiències que anem vivint.
Descobrint la Biblioteca Campoamor: Un Espai per a l’Aprenentatge i la Participació Sènior.
Dijous passat 30 de gener, un dels grups de SeniorLab va tenir l’oportunitat de visitar la biblioteca Clara Campoamor, acompanyats per la seva directora, Monserrat Alonso. La sessió va estar dedicada a conèixer els diversos serveis que ofereix la biblioteca i explorar les possibilitats de col·laboració en activitats culturals i educatives.
Durant la visita, es va generar un debat enriquidor sobre temes d’interès diversos:
-
L’impacte de les noves tecnologies en els hàbits de lectura i el seu efecte en l’atenció, especialment en les noves generacions.
-
La necessitat de crear una hemeroteca sonora com a alternativa d’accés a continguts.
-
La gestió de donacions de llibres: moltes biblioteques només accepten llibres recents, però es van esmentar alternatives com a biblioteques a presons o iniciatives comunitàries.
-
La digitalització per a la conservació de materials, amb la necessitat de fer còpies de seguretat per evitar-ne la pèrdua.
-
L’obsolescència tecnològica i la necessitat de nous dispositius per accedir a certs materials.
-
La protecció de dades personals i els drets dautor sobre documents, pel·lícules i música.
Els sèniors van manifestar el seu interès en activitats relacionades amb el coneixement de fake news i internet aixi com els relacionat amb la descàrrega de documents digitals.
De cara a futures sessions al SeniorLab, Monserrat Alonso va avançar que es tractaran temes com:
-
Descàrrega de documents digitals.
-
Ús d’E-biblio per accedir a audiollibres, pel·lícules, revistes i premsa.
-
Funcionament de la biblioteca virtual.
Finalment, es va fer una invitació als sèniors perquè participin activament a les activitats de la biblioteca i les difonguin entre la seva comunitat.
Aquesta visita no només va reforçar la importància de la biblioteca com a centre de coneixement, sinó que també va consolidar l’enllaç entre la comunitat sènior i l’espai bibliotecari com a entorn d’aprenentatge continu.
Estem preparant una visita semblant per al segon grup de seniors que conforman la nostra comunitat.
Explorant el Model d’Innovació de la Quàdruple Hèlix per Transformar Cornellà
Una sesió transformadora: creativitat, memòria i heroisme a Cornellà
Aquest dijous vam viure una sessió molt significativa, molt intensa i sorprenentment plena de sorpreses, vam començar amb un joc per escalfar les neurones anomenat “Usos alternatiu”, que consisteix a lliurar un objecte als grups i que aquests anotin tots els possibles usos que pot tenir un objecte.
Durant mitja hora vam estar rient de les idees i ocurrències dels sèniors, perquè la creativitat va començar a fluir de manera aclaparadora.
Posteriorment vam fer la dinàmica d’Espiral d’Autoconsciència on els participants rebien un foli amb una espiral on estaven escrites les paraules “ Vida heroica, Família heroica, Herois i heroïnes de barri, i Herois i heroïnes de Cornellà” , cadascun devia pensar en situacions que ens han convertit en herois i altres persones, referents, persones que han vençut obstacles, reptes, etc.
Va ser molt emotiu escoltar totes les històries que van brotar, moments de fortalesa, superació de reptes, resiliència, també història, persones que no són conegudes però que la seva aportació ha estat valuosa a la societat ia la comunitat.
Durant el debat es va parlar de la guerra, els nens i nenes del biberó, de la repressió franquista, d’experiències dures de supervivència, estades de familiars en camps de concentració, lluites sindicals, persones anònimes que estan en les pitjors condicions de vida o de salut, han sabut treure altres endavant, en fi, el que semblava que duraria poc, ens va ocupar tota la sessió.
Va ser una experiència enriquidora, i prometedora de cara a crear futurs projectes de memòria històrica a Cornellà.
Jornada de la Gent Gran a Cornellà
✨Ens sentim orgullosos d’aprendre a través de la nostra comunitat sènior, en el marc de les Jornades per la Gent Gran de Cornellà, celebrada el passat 1 d’octubre, presentem els nostres projectes i experiències a la gent gran de Cornellà, i amb això les animem a continuar aprenent i sobretot a utilitzar les noves tecnologies per assolir una autonomia digital. ✨
Al Senior Lab utilitzem la metodologia d’aprenentatge per projectes, que ens permet aprendre a través d’aquells temes o situacions que ens interessen, aquesta forma d’aprenentatge és activa i significativa, cosa que ens brinda la possibilitat de combinar l’experiència de vida de les persones. més grans amb les eines tecnològiques actuals.
Durant aquest any hem continuat explorant les històries de vida, ens hem enfocat a la sostenibilitat ambiental ia la gestió de les nostres dades a Internet. Com a complement tecnològic utilitzem eines de disseny i intel·ligència artificial com Canva, Xat GPT, Copilot Designer entre d’altres.
Des de Seniorlab, seguim impulsant l’aprenentatge actiu i fomentant la participació de la gent gran en iniciatives que generen un impacte real a la comunitat. El futur és col·laboratiu i no té edat!
Agraïm el suport brindat per Maria José Vico responsable del projecte ” Reforzando Vínculos” de la Cruz Roja https://lnkd.in/drT7ihuJ ,així com de les institucions públiques de Cornellà.
Enfortir Cornellà
La nostra comunitat explora les capacitats d’innovació de la gent gran a Cornellà, va participar a l’exposició ‘Enfortir Cornellà’ presentant diversos projectes. Els nostres projectes estan centrats en la nostra ciutat de Cornellà, incloïen temes com els mercats, els cinemes, el passat industrial, Can Serra, els arbres centenaris i el Carrer Xipreret.
Vam desenvolupar aquests treballs de manera autònoma mitjançant la col·laboració i l’ús de recursos digitals i tecnològics per cercar, recopilar, tractar i presentar informació. Els projectes resultants van ser productes audiovisuals que van posar en valor el patrimoni immaterial de la ciutat.
Durant la presentació, vam compartir les nostres motivacions, les dificultats trobades, la nostra visió sobre la metodologia de treball i la nostra valoració del resultat final.
LA MIGRACIÓ AL CINEMA
PRODUCTES DE PROXIMITAT – SISAVISALACUINA+1
Aquest projecte ha estat realitzat per 7 integrants del SeniorLab apassionats per la cuina que volem conservar el patrimoni culinari de la nostra terra. Hem creat el Blog Sis Avis a la Cuina +1.
HISTORIA DEL CARRER XIPRERET
Magnífic recull de informació d’un carrer emblemàtic, com es el carrer Xipreret (situat a l’Hospitalet de Llobregat) que ens parla d’un passat de masies i camps de conreu, moments en el que la industrialització creixent encara estava molt llunyana.
En aquest carrer queda l’empremta de les construccions típiques catalanes com son les masies.
Ens parla de pagesia, d’una vida plena d’esforços dedicada al treball en el camp, en la que els cultius típics de la zona eren: blat de moro, i la vinya (fins que aparegués la fil·loxera)
Hi ha informació del segle XVI que ens parla d’aquest carrer que en poc menys de 100 mts., hi ha una bona representació d’edificacions com:
• La Talaia
• Ca n’Oliver
• Casa dels finestrals gòtics
• Casa Espanya
• Ca la Vidala
tot i que no forma part del carrer Xipreret, no podem deixar d’anomenar Can Sumarro, masia que actualment té la utilitat de biblioteca.
La industrialització apareix, com en altres zones al Baix Llobregat.
El segles XIX i XX, l’Hospitalet viu diferents e importants canvis com l’arribada del Canal de l’Infanta, els prats indians, Industries Textils, Industria de material de construcció, l’arribada del ferrocarril, i molts mes que podreu veure i llegir a Internet.
Sense voler perdre el fil inicial del carrer Xipreret i per tancar, volem agraí a Sra. Paquita que amb la seva empenta i carinyo, ens ha acollit i ha compartir els seus records i vivències.
També volem fer menció a l’associació Gent de Pau, que ens han donat l’oportunitat de presentar aquest treball en l’espai de Can Riera.
Article: Dolors Solano
Informació extreta de Wikipedia
“L’origen del carrer se situa en l’època romana on feia de separació entre propietats agrícoles. En aquest lloc es forma el nucli de l’Hospitalet. La presència de la Torre Blanca (l’Harmonia), de la qual es té documentació del segle XI, fa que en aquestes terres es fundés el petit hospital de camí que donaria nom a la ciutat. A partir del segle XVI viu un moment d’expansió, en aquella època les famílies més importants es construeixen grans casals al llarg i al costat del carrer.
Hi ha diversos corralons, petits culs de sac oberts al carrer principal, però que ofereixen un espai que havia esdevingut un pati comunitari on se situaven els pous i safareigs per a rentar la roba”.