Publicat el Feu un comentari

Ciberseguretat en joc: aprenent amb INCIBE a Senior Lab

Aquesta setmana, a Senior Lab hem viscut una jornada d’aprenentatge sobre ciberseguretat realment enriquidora. Gràcies als tècnics de l’Institut Nacional de Ciberseguretat (INCIBE), hem participat en una sessió interactiva que ha combinat formació i gamificació a través de Kahoot. Aquesta dinàmica no només ha posat a prova els nostres coneixements sobre seguretat a internet, sinó que també ens ha fet reflexionar sobre les nostres pròpies pràctiques digitals.

A mesura que avançàvem en el joc, el formador ens plantejava preguntes clau i ens guiava en l’anàlisi de cada situació. Hem reflexionat sobre com ens protegim a la xarxa i sobre les estratègies que utilitzen els ciberdelinqüents per enganyar-nos. La sessió s’ha allargat més del que estava previst a causa del gran interès i les nombroses preguntes que han sorgit entre els participants, cosa que demostra la rellevància d’aquests temes en el nostre dia a dia digital.

Aprenentatges clau de la jornada:

✅ No existeix una seguretat del 100 % a internet.
✅ Per millorar la nostra privacitat en navegar, és recomanable utilitzar el mode d’incògnit.
✅ La privacitat està relacionada amb la informació personal que compartim en línia.
✅ És fonamental desconfiar de trucades de números desconeguts i d’enllaços sospitosos.
✅ L’egosurfing (cercar informació sobre nosaltres mateixos a internet) és una pràctica recomanable; es suggereix fer-ho amb el nostre nom i DNI.
✅ Hem après a diferenciar entre phishing (enganys per correu electrònic o missatges per robar dades), vishing (estafes telefòniques) i smishing (missatges fraudulents via SMS o aplicacions de missatgeria).
✅ En cas de patir un atac a la nostra privacitat o ser víctimes d’una estafa, comptem amb el 017, el número gratuït d’INCIBE per rebre assessorament en ciberseguretat.

Com a part de l’activitat, el formador ens ha proposat un repte: escriure en un paper els nostres dubtes sobre ciberseguretat i trucar al 017 esmentant la nostra participació en aquesta experiència per rebre respostes personalitzades. Una excel·lent manera de reforçar el que hem après i continuar aprofundint en aquests temes.

A més, INCIBE s’ha ofert a impartir noves formacions si ho necessitem, cosa que sens dubte suposa una gran oportunitat per continuar avançant en la protecció de la nostra identitat digital.

Des de Senior Lab, agraïm a INCIBE per aquesta sessió tan dinàmica i instructiva. Continuem compromesos amb la seguretat digital i amb dotar-nos d’eines per navegar per internet de manera més segura. Ens veiem en la propera sessió!

Publicat el Feu un comentari

El passat de la industrialització de Cornellà, digitalització del patrimoni.

Al Senior Lab hem creat durant anys moltíssims projectes relacionats amb la història de Cornellà, i en aquests moments un dels nostres projectes en la recuperació i digitalització de totes les imatges, vídeos i presentacions creades i que ara necessiten una actualització per poder-les adaptar als nous contextos tecnològics. Un d’aquests projectes va ser “El passat de la industrialització a Cornellà del Llobregat entre 1808 i 1970”. Aquest treball va ser fet l’any 2016, però arran d’una activitat que tenim previst fer amb l’Institut Francesc Macià el proper dia 24 de març, hem adaptat el contingut de la presentació a un format més assequible a les noves generacions.

Hem utilitzat diferents eines tecnològiques (Canva i Heyzine) per crear un llibre online o flipbook que ens permeti adaptar-nos a nous formats. Entre tots hem treballat recuperant imatges i vídeos, així com aportant les nostres pròpies experiències de vida.

Presentació original creada el 2016

Recurs digital creat a partir de la presentació

Publicat el Feu un comentari

Senior Lab visita el Museu de les aigües de Cornellà

El passat 27 de febrer, les comunitats sèniors del Citilab van fer una visita personalitzada al Museu de les aigües, durant dues hores i acompanyats pel expert en turisme industrial i tècnic del museu, David Rovira Pujol, els sèniors van recórrer la història de les instal·lacions i els processos relacionats amb l’aigua, també van apreciar les diferents joies arquitectòniques que hi ha als jardins del recinte. D’aquesta interessant visita hem creat diferents activitats d’aprenentatge en què els sèniors han utilitzat les noves tecnologies, s’han pres imatges i s’han digitalitzat, hem creat contingut a través de Canva, hem creat flipbooks fent servir la plataforma Heyzine i finalment hem incorporat prompts de Chat GPT i Copilot, per donar forma a les nostres narracions.

El nostre company Jordi Pujante, va fer de reporter i ens ha brindat informació sobre la visita al museu, però ha anat un pas més enllà i ha utilitzat la intel·ligència artificial (Copilot) per crear una nova narració.

És així com aprenem al Senior lab, a través de les experiències que anem vivint.

    Publicat el Feu un comentari

    La Caixa de les Estafes: Aprenent sobre Ciberseguretat a Senior Lab

    A la comunitat de Senior Lab, continuem treballant de forma transversal els temes de ciberseguretat mitjançant la nostra dinàmica, “La Caixa de les Estafes”. Cada setmana, un grup es responsabilitza d’investigar i explicar a la resta de companys i companyes en què consisteix un tipus de delicte o estafa, quins són els senyals d’alarma i com podem protegir-nos.

    Com a part de la formació en ciberseguretat i estafes a internet, aquesta setmana hem parlat de la “sextorsió”, una estafa-delicte que consisteix a extorsionar, fer xantatge o acovardir una persona utilitzant fotos, vídeos personals i privats.

    Els grups encarregats d’aquesta sessió  comparteixen informació molt valuosa per identificar les tècniques usades pels estafadors, així com recomanacions per evitar caure en aquestes trampes.

    Gràcies a aquestes sessions, la comunitat de Senior Lab continua enfortint els seus coneixements per navegar per internet de forma més segura i conscient.

    Continuarem explorant nous tipus d’estafes cada setmana, perquè la millor defensa davant les amenaces digitals és estar ben informats!

    Publicat el Feu un comentari

    Aprenem creant jocs de taula i explorant Canva al Senior Lab.

    Aquestes setmanes, al Senior Lab, ens hem posat mans a l’obra amb una activitat molt especial: crear jocs de taula. Sabem com d’important és el joc en l’aprenentatge, així que vam llançar la proposta de crear aquest jocs de taula amb plantilles de Canva, per continuar practicant aquesta tecnologìa però aplicant-ho a alguna cosa pràctica i creativa com la creació de jocs. Aquest tipus d’aprenentatge es basa en la gamificació.

    Al principi, hi havia una mica de confusió sobre què s’esperava, però a poc a poc, en entendre la dinàmica, els seniors es van organitzar en grups i es van llançar a l’aventura de crear!

    Primer vam definir les bases per dissenyar un bon joc:

    • De quin tema tractarà?

    • Quantes persones podran jugar?

    • Què faran durant la partida?

    • Què aprendran mentre juguen?

    • Com es guanya o es perd?

    Mamen, Pilar, Rosa, han creat un joc sobre els monuments històrics de Cornellà, Montse, Maria i Luis, estan treballant en un joc centrat a conèixer les persones,
    Jaime, Simona i Concepción estan treballant en una proposta enfocada a la cerca de Google i com buscar informació a internet de forma segura.
    Carlos i Eus es van inspirar en els jocs d’atzar, creant dues propostes noves del tradicional joc de l’escala, Genoveva i Josep treballaran a la memòria històrica de Cornellà.

    Nino per la seva banda està treballant en un projecte de formació en tecnologies avançades, per així trencar la bretxa i la pobresa digital.

    A més, vam comprar materials físics com fitxes, cartolines i daus perquè els seniors poguessin portar les seves idees al següent nivell. L’activitat està sent molt entretinguda, i mentre dissenyem jocs anem aprenent més funcionalitats del Canva.

    Jaime, per exemple, s’ha convertit en tot un expert: va aprendre a crear avatars amb intel·ligència artificial i fins i tot va fer una presentació amb Vidnoz Ai, utilitzant avatars dissenyats per ell mateix. Això va despertar la curiositat de tothom, així que ens vam prendre un moment per practicar junts com crear avatars, descarregar-los i pujar-los a Canva per integrar-los als nostres dissenys.

    La classe també va ser una oportunitat per reflexionar sobre les noves amenaces digitals relacionades amb la intel·ligència artificial, com les estafes d’usurpació d’identitat mitjançant la clonació de veu.

    En definitiva, han estat unes sessions instructives i divertides, on no només hem après a crear jocs, sinó també a moure’ns amb més seguretat per internet, utilitzant eines com Drive, Canva, el correu electrònic i aplicacions d’IA.

    Cada dia aprenem alguna cosa nova, i el millor de tot és que ho fem junts, compartint coneixements i gaudint del procés. Estem desitjant veure com evolucionen aquests jocs en les properes setmanes!

    Publicat el Feu un comentari

    Compte amb el Phishing: Ho vivim en primera persona al Senior Lab

    Avui, al Senior Lab, ens hem endinsat en el món del Phishing. Saps què és? És aquell engany a internet que intenta colar-se a la teva vida fent-se passar per algú de confiança per robar-te informació personal. Per entendre-ho millor, hem decidit recrear un cas real.

    La sessió ha començat amb una dinàmica molt especial: cada grup ha representat una situació típica d’estafa a internet. Uns feien de víctimes i d’altres… de ciberdelinqüents. Al final, no només hem rigut amb les actuacions (hi ha hagut moments dignes de teatre!), sinó que també hem obert un debat molt interessant.

    Hem parlat dels diferents tipus d’estafes que estan passant actualment a la xarxa i, sobretot, de com podem protegir-nos. La privacitat de les nostres dades, les claus per navegar amb seguretat i aquelles petites rutines digitals que poden evitar grans ensurts. Al final de la sessió, he compartit amb elles un glossari de ciberseguretat de l’INCIBE perquè tinguin tota aquesta informació a mà.

    Ha estat una sessió divertida, però també molt reveladora. Ens enduem moltes idees clares per estar més protegits en el món digital. Perquè, com sempre diem, més val prevenir que curar.

    Publicat el Feu un comentari

    Hem reprès les trobades amb entusiasme i noves idees.

    Enrere han quedat els dies de festejos i celebracions i reprenem les trobades amb moltíssima energia i il·lusió. . Però com sempre ens agrada avançar una mica més, comencem les sessions amb un nou tipus de dinàmica, ” La pluja d’idees inversa”, es tracta d’escollir un tema i oferir les idees més negatives que tinguem sobre això, per exemple, aquesta setmana es van incorporar nous membres al SeniorLab, ja que demanem als seus companys que pensessin en totes les coses que podríem fer perquè els nostres companys i companyes se sentin molt malament al grup, imaginin les idees que van sortir, des de fer-los molestar directament, fins a deixar-los de parlar. va ser, com podem fer que la tecnologia sigui molt difícil d’aprendre pels sèniors, ja que entre les idees que van sortir estaven, fer formacions complexes, anar massa ràpid a les explicacions, etc. un debat i un procés de reformulació positiva d’aquestes idees, aconseguint propostes positives i concretes per millorar en aquest cas la integració de nous sèniors i la millora de l’aprenentatge de tecnologies en persones sèniors.

    L’ús de dinàmiques participatives sempre ens ajuda a crear propostes de millora contínua que ens enriqueixen a tots com a comunitat.

     

    Publicat el Feu un comentari

    Entrevista de Manel Domínguez amb integrants del Senior Lab a Radio 4

    En aquesta interessant entrevista es debaten sobre molts temes, tots relacionats amb les noves tecnologies i la gent gran. Dos integrants del Sènior Lab van acceptar la invitació de Manel Domínguez, autor del llibre inspirat en la nostra comunitat d’aprenentatge ” Sènior, la vida que no cessa” per explicar les seves experiències en l’ús de tecnologies com la intel·ligència artificial i altres eines de creació d’audiovisuals , també van esmentar l’estada que van fer a Manchester i Hèlsinki, on van visitar altres projectes i laboratoris ciutadans.

    Publicat el Feu un comentari

    Sessions enriquidores de reflexions, debats i projectes col·laboratius

    Durant aquestes dues setmanes hem estat imbuïts en reflexions, debats i tecnologia, els sèniors han compartit sessions de Design Thinkin on hem utilitzat les pluges d’idees per mapejar els reptes que observem a la nostra comunitat i generar possibles solucions. Hem treballat diferents temàtiques com ara l’enfocament de col·laboració Quàdruple Hèlix i els Objectius de Desenvolupament Sostenible, també hem reflexionat sobre el treball en equip i els rols i responsabilitats que assumim quan treballem de forma col·laborativa. Hem continuat treballant amb plataformes tecnològiques amb Canva, Suno ai i Chat GPT.

    Publicat el Feu un comentari

    Jornada de la Gent Gran a Cornellà

    ✨Ens sentim orgullosos d’aprendre a través de la nostra comunitat sènior, en el marc de les Jornades per la Gent Gran de Cornellà, celebrada el passat 1 d’octubre, presentem els nostres projectes i experiències a la gent gran de Cornellà, i amb això les animem a continuar aprenent i sobretot a utilitzar les noves tecnologies per assolir una autonomia digital. ✨

    Al Senior Lab utilitzem la metodologia d’aprenentatge per projectes, que ens permet aprendre a través d’aquells temes o situacions que ens interessen, aquesta forma d’aprenentatge és activa i significativa, cosa que ens brinda la possibilitat de combinar l’experiència de vida de les persones. més grans amb les eines tecnològiques actuals.
    Durant aquest any hem continuat explorant les històries de vida, ens hem enfocat a la sostenibilitat ambiental ia la gestió de les nostres dades a Internet. Com a complement tecnològic utilitzem eines de disseny i intel·ligència artificial com Canva, Xat GPT, Copilot Designer entre d’altres.

    Des de Seniorlab, seguim impulsant l’aprenentatge actiu i fomentant la participació de la gent gran en iniciatives que generen un impacte real a la comunitat. El futur és col·laboratiu i no té edat!

    Agraïm el suport brindat per Maria José Vico responsable del projecte ” Reforzando Vínculos” de la Cruz Roja https://lnkd.in/drT7ihuJ ,així com de les institucions públiques de Cornellà.