Publicat el Feu un comentari

Els sèniors mapegen els reptes i els actors de la quàdruple hèlix al territori

Al Senior Lab seguim aprenent de forma col·laborativa, durant aquestes setmanes i seguint amb el procés de Desing Thinking que estem duent a terme, hem començat a treballar en propostes reals per donar solució a reptes del nostre territori. Les diferents sessions de pluja d’idees han estat enfocades a trobar reptes o temes d’interès que puguin convertir-se en projectes en els quals puguem utilitzar les noves tecnologies, estem treballant les presentacions a la plataforma Canva i acompanyem aquest procés amb un canvi en paper al que anem apuntant tots els aspectes rellevants de les nostres propostes.

L’aprenentatge que anem fent ens permet utilitzar diverses eines tecnològiques, com les d’intel·ligència artificial, les d’edició d’imatges i vídeos, així com programes de mapeig com My Maps de Google. Aquesta última ens ha permès començar a treballar en la creació de mapes personalitzats en què estem mapejant els diferents actors de la nostra quàdruple hèlix així com els diferents problemes que estem abordant.
Hem debatut entre tots la importància de mapejar els recursos i la informació quan es treballa a comunitats, aquesta eina ens permet donar visibilitat a persones, institucions i narratives que passen desapercebudes. Com a part del debat, els sèniors han debatut sobre l’ús que es fa de la informació compartida a les plataformes tecnològiques, donant un toc d’atenció sobre un assumpte d’especial rellevància, la nostra privadesa.

 

Publicat el Feu un comentari

Explorant el Model d’Innovació de la Quàdruple Hèlix per Transformar Cornellà

A la nostra darrera sessió, ens vam endinsar en el model d’innovació de la Quàdruple Hèlix amb l’objectiu d’adaptar-lo a futurs projectes i crear una eina que permeti mobilitzar recursos humans i materials des de diversos àmbits. A través de l’eina col·laborativa Miro, vam dur a terme una sessió de pluja d’idees en línia on cada participant va compartir la seva perspectiva sobre l’impacte positiu que podrien tenir a la comunitat de Cornellà.

L’activitat es va centrar a respondre una pregunta clau: “Què pots fer per la teva comunitat?”. Es van compartir reflexions sobre temes locals que preocupen, com la seguretat als carrers, el sistema de reciclatge, el civisme en la tinença de mascotes i la conducció de patinets. A més, es va proporcionar informació sobre les institucions públiques i les associacions de veïns que podrien donar suport a iniciatives ciutadanes, destacant el seu rol com a facilitadors en projectes comunitaris.

Aquesta jornada va ser un espai productiu de debat i conscienciació, on els participants, especialment els sèniors, van poder apreciar el poder dels models d’innovació i reflexionar sobre els desafiaments i oportunitats per millorar la seva comunitat.

Pluja d' idees
Publicat el Feu un comentari

MAPATGE COL.LABORATIU – DIA MUNDIAL DEL MEDI AMBIENT

Publicat el Feu un comentari

CAÇADORS DE QR

El dimarts passat dia 29 de Novembre, vam realitzar la sortida, que tant de temps portàvem esperant i que per raons alienes teniem pendent.
Aquesta activitat estava centrada en el coneixement d’un projecte anomenat QR Gòtic, la seva localització i lectura dels codis.
Nosaltres anomanem a aquesta activitat anar a “caçar QR”.
Per preparar el nostre recorregut i visites, vam consultar el web: http://qrgotic.com/, que ens va servir sobretot per prendre consciència del projecte i conèixer els carrers per on podríem moure’ns.
Bé com el primer és anar ben alimentats, vam acordar esmorzar a La Pallaresa (és clar) del Carrer Petritxol, després ens dirigim al Temple de Hercules, on vam localitzar el nostre primer QR, a partir d’aqui vam realitzar el següent recorregut i pujant:
Baixada del Carrer Llibreteria i Carrer Llibreteria, Carrer Freneria. Aquesta va ser la primera etapa.
En sortir a Plaça Sant Jaume vam visitar el pessebre alternatiu d’aquest any.
Després vam passar al Call Jueu, que és de fet el lloc on havíem decidit centrar la nostra caça.
Teníem concertada una visita a la Sinagoga Major, on molt amablement ens van relatar alguns aspectes de la vida del poble jueu a la Barcelona de l’època, el paper que jugaven les dones en la seva comunitat, el desenllaç que els va portar a haver de fugir portant amb ells pràcticament res més que lo possat i la clau de casa, pensant en si algun dia podien tornar.
Vam passejar pels seus carrers amb encant, plens d’història, com els carrers: Fruiteria, del Call, Marlet, Sant Sever, Sant Honorat, Baixada de Santa Eulàlia, Sant Domenec i les quatre cantonades on conflueixen els carrers: Banys Nous, Boqueria, Avinyó i Call, on naixia el Call Petit i finalment vam visitar la plaça de Sant Felip Neri, crec que és un lloc que esglaia i excepte els nens que jugaven a la plaça la resta no vam dir res, imagino que cada un de nosaltres pensant en el que va passat durant la guerra en aquella plaça.
Per falta de temps no vam entrar a la Pastisseria Caelum, però queda pendent per a la propera sortida.
A partir d’aquí i ja fora del que era el recorregut previst per caçar els nostres QR, ens vam anar a l’altre costat de Pau Claris, vam entrar pel carrer Argenteria, on podreu localitzar un dels millors locals de cafè de Barcelona, ​​per a mi el millor: http://www.cafeselmagnifico.com/ (un dels meus llocs de visita habituals de Barcelona si em trobo pel barri), no oblidem que passareu per davant de Santa M. del Mar, passem pel Memorial Fossar de les Moreres Passeig del Born – direcció Casa Perris, vam realitzar compres en aquesta botiga que s’ha convertit en emblemàtica, Plaça Comercial, 2. Com era normal vam fer visita obligada al Centre Cultural del Born.
No ens podiem oblidar d’una altra de les botigues emblemàtiques del lloc i que està molt a prop: Casa Gispert – Sombrerers, 23, novament compres: xocolata amb festucs, taronja amb xocolata i figues amb xocolata (per allò de que estem de dieta i s’acosta Nadal) .
A menjar, vam fer parada i fonda a La Dolça Herminia, descans, bon menjar, valoració de la sortida, llocs que vam conèixer i vam visitar, bona companyia i pensant en una nova sortida.
Finalitzat el menjar i ja que estàvem al costat, ens acostem a veure La Carmela de l’artista Jaume Plensa. Pujada pel carrer Comptal, carrer Porta de l’Angel i ens dirigim a Passeig de Gràcia per prendre un cafè a la Casa Ametller com a tancament de la sortida.
Ara que ja està passat us he de confessar que estava preocupada per si no seria capaç d’estar a l’alçada de les vostres expectatives.
Així que quedem per a la propera sortida amb nous escenaris i més companys.