Entrades

setembre 2024
Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  
Un projecte Living Lab per a Seniors en la Societat del Coneixement

Es pot reparar un cor trencat?

Avui hem rebut als investigadors de l‘IBEC (Institut de Bioenginyeria de Catalunya) al SeniorLab, on han oferit un taller i debat sobre els avanços en la regeneració d’òrgans i teixits. La sessió va començar a les 11:30 hores amb la investigadora Gema Quiñonero López, qui va explicar temes com els fonaments de la bioenginyeria, les característiques de les cèl·lules mare, les tècniques de cultiu i les fonts d’extracció de les cèl·lules mare. També es va discutir l’ús d’animals en investigació i les seves implicacions ètiques, destacant la necessitat de reduir el maltractament animal i la personalització dels fàrmacs per evitar efectes secundaris.

Després de la xerrada, Ana Caruezo Carnero va dinamitzar un debat amb preguntes polèmiques com la utilització de cèl·lules embrionàries per curar ferides o el trasplantament de cor sintètic crescut dins de porcs. Els seniors van expressar preocupacions sobre els efectes dels òrgans sintètics, l’ús de la biotecnologia en la cosmètica, les consideracions ètiques respecte als animals i l’accés a la tecnologia segons la necessitat real en lloc del poder econòmic. També es va discutir la desigualtat en la disponibilitat de trasplantaments i la valoració dels professionals científics, que sovint emigren a altres països per millors condicions laborals.

En el debat, es van plantejar diverses preguntes clau sobre la regeneració d’òrgans sintètics i la seva implicació ètica, com ara:

  • Com podem preveure els efectes d’aquests òrgans sintètics en el cos del pacient, tenint en compte la complexitat del sistema?
  • Com assegurar-nos que la indústria farmacèutica no utilitzarà aquest material per a cosmètica o altres fins que no siguin tractaments mèdics?
  • És igual utilitzar porcs que micos en la investigació amb animals?
  • Les consideracions ètiques, a vegades, es deixen de banda quan es tracta de vida o mort.
  • Cal eliminar les restriccions d’accés a la tecnologia segons el poder econòmic i centrar-se en la necessitat real de les persones.
  • És més prioritari salvar els joves que les persones grans, les quals sovint són desestimades per la manca de possibilitats de trasplantaments o proves mèdiques importants com les mamografies.
  • Ha de tenir en compte la condició física en comptes de l’edat a l’hora d’accedir a trasplantaments, tenint en compte que hi ha persones grans que han mantingut una bona salut al llarg de la seva vida i joves que tenen hàbits nocius.

 

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>