Entrades

maig 2024
Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Un projecte Living Lab per a Seniors en la Societat del Coneixement

Els jardins botànics

Els jardins botànics, tenen com a missió popularitzar el món vegetal, fomentant el seu estudi, ensenyament, divulgació i conservació, així com també el seu ús sostenible. Tenen els seus inicis a l’Antiga Grècia, amb els jardins de simples orientats essencialment vers l’alimentació i les plantes medicinals, se instal·laven els voltants dels temples.

Jaume Salvador i Pedrol

Jaume Salvador i Pedrol

Jaume Salvador i Pedrol fundà en 1723, el primer Jardí Botànic i el gabinet d’Història Natural del Principat, en una finca de la seva família, a Sant Joan Despí. El lloc era conegut com la Lluisitana, i més tard passa a anomenar-se Can Pau Torrents. El gabinet d’Història Natural, comptava amb importants herbaris i també amb col·leccions de fòssils, conquilles, coralls i drogues exòtiques. El seu fons, recopilat en uns armaris fets pel seu fill Josep, formen part avui del Museu Salvador de l’Institut Botànic de Barcelona.

Han estat diversos, els espais que s’han anat obrint a la ciutat de Barcelona, el primer 1733 a la Rambla, al segon al que el marquès de la Ciutadilla va fer  al 1784 prop de el monestir de Sant Pau del Camp, al Raval, després els jardins de la Universitat al 1842 i l’antic jardí botànic 1941, un espai que va dissenyar Pius Font i Quer en el punt on es trobaven les antigues pedreres de la Foixarda, a Montjuïc, aquests dos últims continuen oberts als ciutadans com jardins. L’actual jardí botànic de Barcelona va ser creat l’any 1999, a partir d’un projecte de restauració d’un antic abocador de residus sòlids al parc de Montjuïc. Destaca la seva gran varietat de col·leccions de plantes mediterrànies.

Jardí Botànic de Barcelona

Jardí Botànic de Barcelona

La col·lecció de Bonsai, té el seu origen en el llegat que la família de Pere Duran i Farell va deixar al Jardí. Aquest enginyer, empresari  va ser també un reconegut mestre en el món dels bonsai. Des que es va iniciar en aquest art a el principi dels anys vuitanta i fins a l’any de la seva mort, el 1999, va desenvolupar i va reunir una notable col·lecció de 108 bonsai d’espècies mediterrànies, 80 dels quals es troben en la col·lecció d’El Jardí Botànic de Barcelona que ha ampliat i desenvolupat aquesta col·lecció a través d’adquisicions, altres donacions o recuperacions, actualment compta amb 342 exemplars. Hi ha un espai habilitat als vivers d’El Jardí, on es poden veure exposats 36 bonsais que varien segons les estacions i les necessitats de cada exemplar. Alguns arbres s’exposen amb plantes de jardineria que es disposen al seu costat, que complementen i realcen la bellesa de l’arbre, imiten la manera de com es mostren tradicionalment en el Japó.

Aquesta col·lecció rep periòdicament la visita d’un mestre japonès que assessora, marca pautes i aporta el seu toc magistral en la modelació dels arbres. El Jardí Botànic de Barcelona treballa amb l’objectiu de convertir aquest conjunt de bonsai en una col·lecció de referència internacional d’espècies mediterrànies.

Els altres jardins botànics a Catalunya son:

L’Arborètum de Masjoan té 400 ha d’extensió, es troba al municipi d’Espinelves. María Masferrer i Rierola, naturalista i botànic molt interessat en l’estudi de la flora i la fauna local, el construí a principis del segle XX. Consta de 58 espècies diferents de coníferes, amb exemplars de més de 40 metres d’alçada. Les primeres sequoies arriben des de Califòrnia i es planten el 1911. Amb el temps s’incorporaren altres espècies de cedres, pins i avets.

 

El jardí botànic Marimurtra es va iniciar cap al 1924 per l’empresari alemany Carl Faust i Schmidt, des del 1951 és propietat de la fundació privada Carl Faust. Està situat als primers acantilats de la Costa Brava a Blanes, en una extensió de 4 ha, es poden contemplar unes 3.000 espècies, la majoria exòtic as. Està considerat com un dels jardins més importants d’Europa des del punt de vista paisatgístic.

 

Jardí Botànic de Cap Roig

Jardí Botànic de Cap Roig

El jardí Botànic de Cap Roig està situats entre els municipis de Palafrugell i Mont-ras, a la comarca del Baix Empordà (Girona). Amb una extensió de 17 hectàrees, els jardins atresoren prop de 1.000 espècies botàniques procedents de tot el món i escultures de reconeguts artistes nacionals i internacionals. Els orígens d’ el castell i el jardí es remunten a 1927, quan el matrimoni Woevodsky va decidir instal·lar-se en aquest paradisíac indret de la Costa Brava, l’esposa Dorothy Muriel Webster, aristòcrata anglesa i decoradora, va fer els treballs de jardineria.

El jardí botànic Pinya de Rosa està situat entre els termes municipals de Blanes i Lloret de Mar. El va crear, Fernando Riviere de Caralt, qui va comprar la finca l’any 1945. El jardí te unes 50 ha., està especialitzat en cactus, i en te més de 7.000 espècies. Aquest lloc posseeix un microclima que oscil·la entre els 17 i 29ºC de mitjana i que permet el desenvolupament de plantes tropicals com les suculentes, dracenes, palmeres i altres tipus locals de la zona. Algunes col·leccions són extraordinàries i rares al món, com la col·lecció de Opunties, que inclou 600 espècies diferents. Igualment són reconegudes les col·leccions d’àloes, ucàs i atzavares.

El jardí botànic del Museu de Gavà, es  va inaugurar 1978, es troba els voltants de la Torre Lluc i té la intenció de mostrar-nos la riquesa vegetal natural d’El massís de Garraf així com la flora de la comarca de el Baix Llobregat amb un espai de 800 metres quadrats.

Jardí botòtanic El Molí del Foix està situat a Santa Margarida i els Monjos, al voltant del antic Molí de Foix, que és de l’època medieval (segle X) i era destinat a moldre el gra, amb l’ajut de l’aigua del riu Foix. Actualment només s’hi conserva un edifici i part de la bassa, el segle XIX es va ampliar i transformar amb un magatzem de vi, passa al 1995 a propietat municipal fent, El jardí botànic annex, on hi trobem plantes autòctones de la flora típica de l’Alt Penedès, també hi trobem 7 varietats diferents de raïm i fruiters com l’ametller, l’olivera i la figuera. El jardí botànic és un lloc per aprendre mentre es passeja, també s’hi organitzen activitats escolars a l’aula de natura.

Ecoherbes Park és el primer jardí botànic medicinal i ecològic de la Península Ibèrica, i al mateix temps una reserva d’espècies vegetals en perill d’extinció, va ser inaugurat  l’any 2015 a l’Ampolla (Tarragona) alberga més de 400 espècies de plantes medicinals, aromàtiques y culinàries, de diferents parts del món. També hi trobem una gran biodiversitat d’espècies arbòries i arbustives autòctones.

El Jardí Botànic, de 2 hectàrees, es troba dins d’un parc ecològic de 10 hectàrees. En la seva construcció s’ha conservat la morfologia del terreny, amb els murs de pedra seca centenaris, i s’ha respectat la vegetació arbòria ja existent, on destaca el pi blanc, l’olivera (amb alguns exemplars mil·lenaris, i el garrofer, algun dels quals té més de 300 anys.

Els parterres de plantació faciliten el drenatge i la ventilació de la terra, propiciant una estructura òptima del sistema radicular de les plantes. Tots els parterres són individuals i en cada un hi ha plantada una sola espècie, la qual cosa facilita l’adequació del substrat a les necessitats específiques. Van acompanyats d’un cartell individual on s’expliquen les propietats i els usos de les plantes, el nom comú, el nom botànic i el lloc de procedència original de cadascuna. 

Dins del recinte, formant part del jardí, s’hi troba l’anomenat Racó de les Bruixes, on s’hi ubiquen plantes altament tòxiques, verinoses i de propietats psicotròpiques. Aquest és un recinte d’accés restringit per a menors. El jardí, que també és una reserva d’espècies vegetals en perill d’extinció, disposa d’un banc de llavors o gimnosperma. Posseeix un viver propi de reproducció, i s’experimenta sobre l’adaptació climàtica de moltes de les espècies que el conformen.

Ecoherbes Park

Ecoherbes Park

https://www.youtube.com/embed/ffrRlryg0kA?si=3Xhy0S2fqTOL3Zgn

 

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.