Publicat el Feu un comentari

Descobrim els assistents d’intel·ligència artificial: un estiu de tecnologia i empoderament al SeniorLab

A SeniorLab aquest estiu no ens aturem. Amb la mateixa il·lusió i curiositat de sempre, hem obert una nova sessió del nostre Tecno estiu 2025, i aquesta vegada hem posat el focus en una eina que molts ja hem començat a escoltar, però que pocs coneixem a fons: els assistents d’intel·ligència artificial.

Per començar… què és realment la intel·ligència artificial?
Abans de posar-nos en acció, vam reflexionar plegats sobre què vol dir “intel·ligència artificial”. Aprendre, raonar, percebre, prendre decisions… són capacitats que sovint associem a les persones, però que avui dia també poden simular les màquines. Ens vam adonar que ja vivim envoltats d’aplicacions d’IA en molts àmbits: des dels aspiradors robots fins a les recomanacions de sèries, passant per xatbots d’atenció al client, filtres a les xarxes o vehicles autònoms.

Però… què és exactament un assistent virtual?
Els assistents d’IA —com la Siri, Alexa o el Google Assistant— són eines que entenen el nostre llenguatge (tant escrit com oral) i ens poden ajudar amb moltes tasques diàries. A través d’exemples clars i activitats guiades, vam veure com aquests assistents poden:

  • Estalviar-nos temps

  • Posar alarmes o recordatoris

  • Fer llistes de la compra

  • Cercar informació a internet

  • I fins i tot controlar les llums de casa

Una sessió plena de pràctica i bon humor
Amb el suport de l’equip dinamitzador, vam fer tres activitats centrades en l’ús pràctic dels assistents virtuals:

  • Crear les nostres pròpies rutines: Aprendre com programar accions automàtiques amb una sola ordre (“Bon dia”, per exemple).

  • Activar l’assistent de Google: Des de demanar l’hora fins a fer preguntes com “Quin temps fa avui?”

  • Configurar-lo al nostre dispositiu i entendre les possibilitats de personalització que ofereix.

Tot plegat va ser molt intuïtiu i, sobretot, molt divertit. Ens va encantar descobrir com aquests assistents poden adaptar-se als nostres hàbits i oferir-nos respostes útils i ràpides.

També vam parlar de seguretat
Com tota eina digital, els assistents d’IA tenen riscos. Per això vam dedicar una part important de la sessió a entendre com protegir la nostra privadesa i dades personals:

  • Evitar compartir informació sensible

  • Llegir bé les condicions d’ús

  • No donar per certa qualsevol resposta que ens doni la màquina

Aprenent, compartint i creixent en comunitat

El més enriquidor de tot, com sempre, va ser l’intercanvi entre les persones participants. Cadascú va aportar dubtes, coneixements previs, i moltes ganes de seguir descobrint com aquestes tecnologies poden millorar el nostre dia a dia sense deixar de banda l’esperit crític.

A SeniorLab, aquest estiu volem continuar aprenent tecnologies, perquè el saber no ocupa espai.
Seguim construint un espai on la tecnologia no sigui una barrera, sinó una porta oberta al benestar, l’autonomia i el coneixement compartit.