Publicat el Feu un comentari

Explorant el món de la Biblioteca Virtual: una sessió pràctica a la Biblioteca Clara Campoamor

Avui hem sortit del nostre espai habitual del SeniorLab per gaudir d’una sessió molt enriquidora a la Biblioteca Clara Campoamor, on hem estat rebuts amb molta calidesa per la seva directora, Montserrat Alonso Serrano. En aquesta ocasió, hem tingut l’oportunitat de conèixer a fons els serveis i recursos que ens ofereix la Biblioteca Virtual de la Xarxa de Biblioteques Municipals.

Durant la sessió, la Montserrat ens ha guiat de manera clara i pràctica per l’ús de la plataforma digital. Hem après, per exemple, com activar els serveis per rebre al correu electrònic les activitats culturals, i com gestionar des del nostre perfil digital aspectes tan útils com l’historial de préstecs o la renovació de llibres.

També hem aprofundit en l’ús de les dues grans plataformes que ofereixen aquests serveis:

  • El Catàleg Aladí, on es pot consultar el fons físic de les biblioteques catalanes.

  • La Biblioteca Virtual, a la qual accedim des de biblioteca.ebiblio.cat, on trobem continguts digitals com llibres, revistes i altres materials, disponibles per préstec en línia.

La Montserrat ens ha explicat una particularitat important: els materials digitals estan subjectes a llicències, per la qual cosa pot passar que un llibre disponible avui no ho estigui demà si la llicència expira. Això no passa amb els fons físics adquirits per les biblioteques.

Un altre tema que hem tractat ha estat l’accés a aquestes plataformes, que es realitza mitjançant el carnet de biblioteca o DNI i una contrasenya. Aquest sistema ens permet fer servir de manera segura tots els serveis digitals.

La sessió ha donat per molt més: hem parlat sobre drets d’autor i d’imatge, una temàtica molt rellevant avui dia. Hem recordat que sempre cal citar les fonts i reconèixer la feina de qui crea els continguts. Al SeniorLab tenim pendent una sessió específica sobre aquest tema amb la nostra companya Laia Sánchez, i van sorgir preguntes interessants com la del Jordi Pujante, que va voler saber més sobre els drets de les imatges generades amb intel·ligència artificial.

També hi va haver espai per compartir experiències sobre la lectura en format digital: alguns sèniors van explicar com descarreguen llibres en format EPUB i què fan quan es troben amb tecnologies privatives. Aquí va sortir el nom de Calibre, un programa lliure que permet gestionar i convertir llibres electrònics, recomanat també per la Montserrat.

Gràcies al personal de la biblioteca, les persones que encara no tenien carnet el van poder fer al moment, tot un exemple de servei i proximitat!

Ens enduem una experiència molt pràctica, molts dubtes resolts i, sobretot, més ganes de continuar explorant el món digital de les biblioteques. Agraïm molt a la Montserrat el seu temps i la seva dedicació, i ens quedem amb el seu consell:
“Mantingueu-vos sempre informats de les activitats de la vostra biblioteca”.

Així ho farem!