Publicat el Feu un comentari

ARTICLE: PASSAT INDUSTRIAL A CORNELLÀ DE LLOBREGAT

Aportació de Dolors Solano al treball: Passat Industrial a Cornellà de Llobregat. El treball el podreu veure aquí: http://seniorlab.citilab.eu/?p=3977.

ARTICLE: INDUSTRIALITZACIÓ CORNELLÀ DE LLOBREGAT
Treball de Industrialització, presentat per: Nuria Angles, Neus Sevilla, Rosa Garvi, Consol Badenes, Teresa Jimenez i Antonio Muntanyola, ens parla evidentment tal com indica el seu títol de les empreses que es van situar en aquesta localitat del Baix Llobregat
Però Cornellà es molt més que industria, es cultura, es agricultura, es historia, tenim un magnífic recull de masies, algunes de elles emblemàtiques, altres que van ser importants però per qüestions diverses com ara: espoli, estat ruïnós o desinterès, han desaparegut.
En el seu dia quan van decidir realitzar aquest treball, també hi havia l’interès de afegir informació que toqués la part històrica de Cornellà, vaig visitar la Biblioteca Nacional de Catalunya, amb el grup que encapçalava aquest treball, ens vam adonar que l’abast d’aquesta part era massa feixuga i que de fet els historiadors ja havien fet la seva feina, de totes maneres vam sol·licitar copia de tota aquesta informació i de la qual es va fer càrrec: Antonio Muntanyola.
Temps mes tard, vaig tornar a fer recerca de forma online i buscant i rebuscat en la Biblioteca Nacional de Catalunya, a l’apartat “Pergamins”, “Arxiu fotogràfic-Estudi de la Masia Catalana (Centre Excursionista de Catalunya)” i “Arxiu fotogràfic-Col·leccions fotogràfiques (Centre Excursionista de Catalunya)”, (ja sabeu que avui hi ha molta documentació digitalitzada a la qual tothom te accés), m’ha proporcionat dades força interesants.

Article Passat Industrial de Cornellà de LLobregat

Publicat el Feu un comentari

SALUD EN FEMENINO

 

Descripción general: Trabajo realizado por:  Rosa Garvi, Neus Sevilla, Nuria Angles, Maria Torrente y Manel Sabaté.

Nombre del proyecto: Salud en femenino
Definición del proyecto: Seguimiento de la salud en la mujer
Que quiere decir: Problemáticas de la mujer en cuestión de salud.
Como se ha realizado: Recabando información en publicaciones, webs y aportaciónes personales
Porque se ha escogido el tema: Nos ha parecido interesante destacar este tema.
Descripción técnica

* Distribución del trabajo entre los componentes del grupo.
* Búsqueda de información contemporànea.
* Se han recogido fotografías, diarios e información en wikipedía.
* Elaboración guión para seguir un orden cronológico
* Se ha utilizado Google drive para compartir la información en todo momento.
* Para dar forma a este trabajo hemos utilizado diferentes programas, como por ejemplo:
Presentación con diapositivas, Resizer, Audacity.
Presentación final video: Movie Maker y Vimeo.
* Se ha creado una diapositiva para incluir toda la información localizada en webs: Webgrafía.
* Creación Código Qr.

Reflexión: Rosa, Neus, Maria y Nuria.

A lo largo de la historia, la mujer ha estado dedicada a los demás, hijos, compañeros, padres, amigos, etc., nunca sin reconocimiento a su esfuerzo y perseguida durante siglos por brujería, cuando en realidad solo buscaba, mejorar la salud de las personas a través de los remedios caseros con hierbas medicinales, que en la actualidad aun se siguen usando.

También nos ha llevado a reflexionar sobre nuestra alimentación, debemos realizar un cambio para conseguir un envejecimiento saludable y activo.

En este proyecto también ha participado Manel Sabaté, el constrastar opiniones con el sexo opuesto ha sido enriquecedor.

Publicat el Feu un comentari

CODICS QR – JUNY

Nova sortida amb un nou grup per a realitzar el recorregut dels Codis Qr.
Va ser un dia fantàstic, segons els participants i jo els crec. Fins i tot els més reticents es van sorprendre amb aquesta nova forma de conèixer la història de dos barris emblemàtics de Barcelona com són el Call i el Barri Gòtic.
Arrencant des de la Plaça de Catalunya com punt de trobada, vam baixar per Portal de l’Angel, Plaça Nova, Temple de Hercules, Carrer Freneria, Carrer Llibreteria i Baixada del Carrer Llibreteria.
Esmorzem en Caelum com ja tenim costum, santuari de pastissos, pastissets, tes i cafés.
Un cop hem degustat aquesta selecció anem cap a la Sinagoga Major per escoltar els relats de un temps passat tan important com interessant de la nostra historia, .
En acabat vam continuar recorregut per el Call, els seus carrerons carregats de llegats, de veus, de historia, carrerons estrets per els que es un encant passejar i dels que no em canso mai.
Com a novetat en aquesta sortida vam visitar el museu MUHBA EL CALL, ja que va coincidir que la sortida era en dimecres.
Es un museu petit, que recull una petita part del llegat de la comunitat jueva, situada on es trobava la casa de Yusef Bonhiac, teixidor de vels.
http://ajuntament.barcelona.cat/museuhistoria/es/muhba-el-call
http://ajuntament.barcelona.cat/museuhistoria/sites/default/files/Plafo_edifici_1.pdf
Els carrers del Call Jueu: Fruiteria, del Call, Marlet, Sant Sever, Sant Honorat, Baixada de Santa Eulàlia, Sant Domenec i les quatre cantonades on conflueixen els carrers: Banys Nous, Boqueria, Avinyó i Call, on naixia el Call Petit.
I sobretot no podíem deixar-nos la plaça de Sant Felip Neri, clar exponent de la crueltat de les guerres.
Repetim recorregut fora del trajecte dels QR, entrant per el carrer Argenteria , vam anar al Born, ens vam aturar a veure la botiga de botifarres i sobrassades tot just abans del Fossar de les Moreres, visita obligada a la botiga Casa Perris – Plaça Comercial, i tornada per anar a la botiga Casa Gispert al carrer Sombrerers.
Com ja tenim per costum a l’hora de dinar vam parlar sobre la sortida, el que havíem visitat, llocs nous… en fi una valoració global de la sortida.
Vam visitar, també com a visita obligada La Carmela de l’artista Jaume Plensa i de tornada i per agafar el metro vam aturar-nos a prendre una xocolata a Casa Ametller.
Dia calorós i ben aprofitat, ens acomiadem fins la propera.