Aquest mes de setembre hem iniciat un nou cicle de sessions a Senior Lab.
Per començar en gran, hem organitzat l’activitat “Construint comunitat”, basada en la dinàmica “Cabdell de llana” i l’hem dinamitzat a les dues comunitats sèniors del Citilab.
Aquesta activitat, senzilla, però profundament significativa, ens va permetre no sols presentar-nos com a grup, sinó també donar a conèixer l’essència de la nostra comunitat de pràctica i aprenentatge.
La dinàmica va ser molt emotiva: un cabdell de llana va passar de mà en mà entre els participants, creant una xarxa visible que simbolitzava la connexió i el suport mutu entre tots els membres. Mentre compartíem una part del cabdell, els membres més antics del Senior Lab van explicar als nous integrants què els ha aportat formar part d’aquesta comunitat. Alguns van parlar de com han adquirit noves habilitats tecnològiques que abans els semblaven inassolibles, altres van compartir com han trobat a Senior Lab un espai de suport, amistat i creixement personal.
Per la seva banda, els nous membres també van tenir l’oportunitat d’expressar les seves motivacions per unir-se al grup i les expectatives del que esperen aportar en aquest viatge d’aprenentatge compartit. Des dels qui busquen aprendre a fer servir eines digitals per mantenir-se connectats amb els seus éssers estimats, fins a aquells que volen explorar noves tecnologies i contribuir amb la seva pròpia experiència de vida, tots van coincidir que el Senior Lab és un espai d’aprenentatge per a tota la vida.
Una xarxa d’aprenentatge, col·laboració i amistat
El més enriquidor d’aquesta activitat va ser observar com, a través d’un simple cabdell de llana, es va construir una autèntica xarxa d’aprenentatge col·laboratiu i de comunitat. A Senior Lab, creiem fermament que l’aprenentatge és més valuós quan es comparteix, i aquesta dinàmica va ser un reflex clar d’aquesta filosofia.
Amb aquest esperit de col·laboració, donem principi a un nou cicle ple d’activitats, tallers i projectes que ens permetran continuar creixent junts.
L’aprenentatge no ocupa espai, i el temps de les vacances es pot aprofitar aprenent programes tecnològics. Els dies 11, 18 i 25 de juliol es duen a terme les sessions de consulta tecnològica en l’horari d’11 a 13 h. Aquestes són dirigides per David Baleta, qui ofereix suport en programes com Canva i Cap Cut.
Aquestes eines tecnològiques ens permeten crear presentacions, afegir arxius multimèdia i compartir-los a les nostres xarxes socials. A més, ens ofereixen la possibilitat de personalitzar els nostres projectes amb facilitat i professionalitat, fent que la comunicació digital sigui més atractiva i efectiva.
La nostra comunitat va participar a la Setmana de la Creativitat i la Innovació, connectant amb les comunitats del laboratori ciutadà de Nou lleó
(Mèxic).
Avui hem rebut als investigadors de l‘IBEC (Institut de Bioenginyeria de Catalunya) al SeniorLab, on han oferit un taller i debat sobre els avanços en la regeneració d’òrgans i teixits. La sessió va començar a les 11:30 hores amb la investigadora Gema Quiñonero López, qui va explicar temes com els fonaments de la bioenginyeria, les característiques de les cèl·lules mare, les tècniques de cultiu i les fonts d’extracció de les cèl·lules mare. També es va discutir l’ús d’animals en investigació i les seves implicacions ètiques, destacant la necessitat de reduir el maltractament animal i la personalització dels fàrmacs per evitar efectes secundaris.
Després de la xerrada, Ana Caruezo Carnero va dinamitzar un debat amb preguntes polèmiques com la utilització de cèl·lules embrionàries per curar ferides o el trasplantament de cor sintètic crescut dins de porcs. Els seniors van expressar preocupacions sobre els efectes dels òrgans sintètics, l’ús de la biotecnologia en la cosmètica, les consideracions ètiques respecte als animals i l’accés a la tecnologia segons la necessitat real en lloc del poder econòmic. També es va discutir la desigualtat en la disponibilitat de trasplantaments i la valoració dels professionals científics, que sovint emigren a altres països per millors condicions laborals.
En el debat, es van plantejar diverses preguntes clau sobre la regeneració d’òrgans sintètics i la seva implicació ètica, com ara:
Com podem preveure els efectes d’aquests òrgans sintètics en el cos del pacient, tenint en compte la complexitat del sistema?
Com assegurar-nos que la indústria farmacèutica no utilitzarà aquest material per a cosmètica o altres fins que no siguin tractaments mèdics?
És igual utilitzar porcs que micos en la investigació amb animals?
Les consideracions ètiques, a vegades, es deixen de banda quan es tracta de vida o mort.
Cal eliminar les restriccions d’accés a la tecnologia segons el poder econòmic i centrar-se en la necessitat real de les persones.
És més prioritari salvar els joves que les persones grans, les quals sovint són desestimades per la manca de possibilitats de trasplantaments o proves mèdiques importants com les mamografies.
Ha de tenir en compte la condició física en comptes de l’edat a l’hora d’accedir a trasplantaments, tenint en compte que hi ha persones grans que han mantingut una bona salut al llarg de la seva vida i joves que tenen hàbits nocius.
Avui, el SeniorLab ha participat en una interessant activitat, organitzada per l’Ajuntament de Cornellà i l’empresa Science For Change, en la qual hem pogut provar una aplicació mòbil amb la finalitat de mapejar les zones sonores de Cornellà.
La trobada va començar amb la presentació de l’especialista Johana Burbano, qui ens va fer una exhaustiva explicació del projecte de Ciència Ciutadana i de l’aplicació Sound Collect, iniciativa resultat d’un procés de compra pública innovadora de la Generalitat amb una Startup.
Durant la presentació, vam descobrir conceptes relacionats amb l’acústica, vam debatre sobre les diferències entre soroll i so, i vam comprendre la importància de validar les aplicacions informàtiques des i per a la ciutadania.
A través de les preguntes obertes vam arribar a importants debats sobre la necessitat de conservar espais sonors a la ciutat, on cada lloc estigués associat amb el so que li correspon, que aquest so, també considerat patrimoni, ens pogués oferir espais de tranquil·litat i benestar. A diferència del soroll, el so és alguna cosa que assumim de forma voluntària, i la idea no és tenir espais silenciosos, sinó espais amb els sons que li són propis.
El personal tècnic de Science For Change ens va explicar com instal·lar l’aplicació als nostres dispositius i com configurar-la abans de començar el passeig sonor que faríem per zones properes al Citilab (Plaça Sol Solet, Parc del Canal de la Infanta, Parc de Can Corts, Parc dels Aigües). Entre tots vam realitzar la calibració dels paràmetres de l’aplicació per partir tots dels mateixos valors tècnics.
Ens capacitem per generar continguts amb Intel·ligència Artificial
Durant aquest any, en la comunitat del SeniorLab ens hem capacitat per ser generadors de contingut amb Intel·ligència Artificial. Per iniciar la introducció a la IA des d’un punt de vista teòric, la comunitat s’ha apropat a paraules clau vinculades a aquesta tecnologia (integrant conceptes com, per exemple, algoritme o prompt), ha descobert el funcionament de l’entrenament intel·ligent i ha obert debats sobre l’ús de la IA i l’ètica d’aquesta.
L’experimentació ha estat clau en la metodologia de treball del SeniorLab, que, després d’aproximar-se a la teoria, de seguida ha començat a fer servir eines d’IA concretes amb la finalitat de familiaritzar-se i integrar l’ús conscient d’aquestes en les pràctiques de la comunitat.
Amb l’objectiu final que els i les sèniors siguin generadors -conscients i informats- de contingut emprant la IA, la comunitat ha creat materials didàctics utilitzant diferents tipus d’entrades o prompts, per generar contingut lliure de drets d’autor.
Aquesta setmana vam tenir una entranyable trobada amb Manel Domínguez, autor del llibre “Sènior la vida que no cessa“, que ens va signar un exemplar del llibre resultat d’una important investigació que va dur a terme amb la nostra comunitat d’aprenentatge SeniorLab, on va abordar el fenomen de l’edatisme a les nostres societats i com a la nostra comunitat, manifesta el seu paper com a actor de la Societat del Coneixement i constitueix una evidència davant de l’envelliment actiu.
El SeniorLab, la comunitat de gent gran del Citilab que treballa per l’envelliment actiu i la inclusió digital i que impulsa la participació de les persones grans en els processos d’innovació, va col·laborar en el desenvolupament d’una de les propostes que va ser finalista en el concurs d’idees emprenedores impulsat pel laboratori ciutadà de Cornellà de Llobregat el 2023.
El projecte en concret s’anomena ‘Rompiendo la brecha’ i es tracta d’un banc digital de recursos gratuïts que esdevenia una eina de formació i cocreació de contingut elaborat amb l’objectiu d’ajudar les persones grans a realitzar tràmits digitals de manera autònoma.
La singularitat més destacable d’aquest projecte es que tots els recursos (vídeo-tutorials, infografies, manuals…) que ofereix aquest repositori obert, han sigut cocreats per persones grans. Aquest es el valor afegit del projecte: el target de persones que va participar en l’elaboració del contingut es el mateix pel qual anava dirigit i, per tant, era també el públic que en seria consumidor.
La nostra comunitat senior va colaborar en la creació de video tutorials sobre tràmits digitals per a persones grans.
El passat 27 de juny vam tenir l’oportunitat de participar activament a la Jornada de la Internet Social 2023 (JdIS 2023).
L’organització de la JdIS 2023 ens va convidar a participar a l’espai de conversa sobre iniciatives adreçades a la capacitació digital de la gent gran. Ens va acompanyar la Laia Sánchez, responsable del SèniorLab al CitiLab, donant-nos suport en la presentació i ajudant-nos quan la cosa s’embolicava una mica, doncs vam tenir l’oportunitat de fer un repàs a tota la nostra història des dels començaments, explicant els projectes passats i presents, de tot el què hem aprés, i sobre tot posant l’èmfasi en la importància per la gent gran de gaudir d’espais com el nostre, on s’impulsa l’autonomia al nostre ritme i on desenvolupem les nostres iniciatives (que en tenim, i moltes!).
Per cert, ens van convidar a visitar altres espais i entitats per donar a conèixer la nostra experiència i animar a més persones com nosaltres a tirar endavant projectes com el SèniorLab.
A sota teniu la gravació de la nostra intervenció. Com es pot veure ens ho vam passar genial.
El dimecres 26 d’abril vam tenir una trobada al Citilab amb el regidor de Medi Ambient de Cornellà de Llobregat, David Calabuig. Un grup del Seniors estem treballant com fer un bon reciclatge i hem tret molta informació de les xarxes socials, però volíem saber com el nostre municipi afronta la recollida de la brossa. En David ens va fer una molt bona explicació de tot el sistema de reciclatge, sobre tot començar desde casa y saber amb exactitud on va cada cosa. Si tots fóssim conscients d’una bona selecció al moment de llençar la brossa al contenidors aixó es traduiria en menys residus i més estalvi energètic.